Svěcení žen na biskupy

24. červenec 2010

Anglikánská církev bude udělovat biskupské svěcení i ženám. Rozhodl o tom její červencový synod v Yorku. Anglikáni světí ženy na kněze už od roku 1994. Vatikán přitom koncem minulého týdne označil kněžská svěcení žen za vážný zločin. Rozhodnutí synodu o biskupském svěcení žen způsobilo odpor části tradicionalistických duchovních a Anglikánské církvi ve Spojeném království hrozí rozdělení.

Arcibiskup z Canterbury, který svedl už nejednu bitvu za zachování jednoty své církve, zažil druhý červencový víkend na jednání synodu severoanglickém Yorku horké chvíle. A nebylo to tím, že se i nad Britskými ostrovy šplhala rtuť teploměru k rekordním hodnotám.

Na synodu totiž prosazoval, aby i po jmenování žen do biskupských funkcí měli tradicionalisté v diecézích volbu a přístup k biskupům mužům. Po ostré debatě ovšem odešel poražen. A s ním i otec David Houlding, který vede společnost svatého Kříže sdružující ve Walesu tradicionalistické anglikány mající blízko k Vatikánu

Velmi to celé prožívám, jde o vážnou věc a tím, kdo na tom prodělá, bude anglikánská církev,” tvrdí pohnutým hlasem a dodává: “Pro lidi, kteří zastávali tradiční názor, pokud šlo o víru a řád, na katolické i evangelické straně, tak pro ně není v naší církvi místo. A znamená to také, že uvnitř této církve nemáme pochopení pro Svatý řád, s kterým souhlasí katolíci po celém světě.

Podle katolické církve vybral Ježíš Kristus za své apoštoly pouze muže a tudíž ženy nemohou vstupovat do kněžského stavu. Zastánci rovnoprávnosti však poukazují na to, že k nejbližším Ježíšovým stoupencům patřila i Máří Magdaléna.

Obhájci žen ve funkcích v Anglikánské církvi vedou V Británii kampaň už téměř třicet let. Od roku 1994 sice mohou sloužit ve funkci kněží ženy, ale Rachel Weirová z organizace Ženy v církvi nechápe, proč se rozhodnutí o jejich biskupském svěcení vleklo tak dlouho:

Nikdo nerozumí tomu, proč to tak dlouho trvalo. Jediným důvodem může být to, že jsme se snažili zachovat co největší jednotu a nechtěli nikoho ztratit, říká Rachel Weirová.

Ženy v biskupském plášti nebudou v anglikánské církvi úplnou novinkou - už teď působí v ve Spojených státech. Je pravděpodobné, že legislativní proces, který uvedl synod v anglickém Yorku do pohybu narazí ještě na nejednu překážku a že se nad ním bude vznášet hrozba rozpolcení. Dlužno dodat, že i v roce 1994, kdy přijaly v Británii první ženy kněžská svěcení, hrozil anglikánům hluboký rozkol - nakonec opustilo církev 450 věřících.

autor: Ivan Kytka
Spustit audio