Tajné závody luxusních aut končí?

30. září 2009

Během dnešního a zítřejšího dne se měl naší republikou přehnat další závod padesátky luxusních aut Berlin Vice Rally. Jenže se tak nestane. Pořadatelé závod odložili na neurčito, k čemuž určitě částečně přispěla i policejní aktivita. Na rozdíl od nedávného závodu Diamond Race, kterému policisté dělali v podstatě jen asistenci, se tentokrát dopraváci nechali slyšet, že to tak nenechají.

Když začátkem září odstartoval z Prahy závod padesátky luxusních a hlavně rychlých vozů, pak naši dopravní policisté jen bezmocně přihlíželi.

"Reagovali jsme s ohledem na to, že jsme neznali trasu ani podrobnosti závodu, protože pořadatel akce nám je odmítl sdělit," říkal tehdy Leoš Tržil, šéf naší dopravní policie, která sice nestihla přeskupit své síly správným směrem, ale informovala své německé kolegy. Ti pak využili bavorských zákonů zakazujících konání těchto závodů a těsně za Rozvadovem většině účastníků auto na tři dny zadrželi. Závod zkrachoval. Teď to milionáři chtěli zkusit znovu. Tentokrát ale na svých stránkách uvedli přesnou trasu - z Berlína přes Prahu, Brno, Záhřeb a Monako až do Barcelony - dokonce s přesným časovým rozpisem. Díky tomu se ale začali připravovat i policisté.

"Analyzujeme veškeré podklady, které získáváme - materiály o trase i posádkách. Spolupracujeme s oddělením mezinárodních vztahů i s německou policií, abychom eliminovali protiprávní jednání. Velkou výhodou je, že známe trasu. Nebude to tedy plavání v moři, ale podle zjištěných informacích budou opatření nastavena," udává Leoš Tržil.

Podle našich informací byl připraven vrtulník, do akce se mělo zapojit všech šestnáct rychlých passatů i několik silných motocyklů - tedy to nejlepší, co má naše dopravní policie k dispozici. Zatímco před měsícem se pouze jeden ze tří odhalených přestupků týkal rychlosti, pak tentokrát nechtěli policisté nic ponechat náhodě. Už proto, že právníci minulý týden dospěli k závěru, že jediný způsob, jak u nás zabránit takovýmto závodům v běžném silničním provozu je přistihnout řidiče při porušení pravidel.

"Objevila se myšlenka posuzovat milionářský závod jako neoprávněné zvláštní užívání pozemní komunikace. Nakonec jsme se po velmi dlouhých diskuzích přiklonili k názoru, že to neoprávněné užívání není. Tato situace by nastala až ve chvíli, kdy by řidič použili dálnici jiným způsobem, než ke kterému je určena - například by si tam otevřel stánek a prodával občerstvení," říká Karel Hanzelka z Ministerstva dopravy.

Každopádně závod Diamond Race vyburcoval z letargie i úředníky a policie se připravila. Stejně učinila i německá strana, a tak pořadatelé Berlin Vice Rally udělali na první pohled nečekaný krok. Jak nám za pořadatele potvrdil Dirk Delitzl, závod byl zrušen. Jenže na otázku proč jsme odpověď nedostali.

A teď se nabízejí dvě možnosti - buď se majitelé luxusních aut, chtiví v plném provozu předvádět své rychlostní kousky, skutečně rozhodli rezignovat na pořádání těchto závodů, nebo je budou organizovat dále v hlubokém utajení, aby se policisté nemohli připravit.

autor: evk
Spustit audio