Téměř teroristé

25. září 2006

Terorismus je vážná věc všude na světě. Přehnané šermování s hrozbou terorismem a zneužívání této skutečné hrozby k dílčím a účelovým cílům je odsuzováno všude na světě. Takové konání je médii a podstatnou částí veřejností vyčítáno představitelům světových velmocí.

0:00
/
0:00

Nevidím proto nejmenší důvod, proč na toto zneužívání nereagovat i v našich malých českých poměrech.

Říká se, že nejlepší či dokonalý zločin je ten, o kterém se nikdo nikdy nedozví. Na druhé příčce je zločin, řekněme vražda, spáchaná bez motivu, bez popudu, bez vztahu pachatele k oběti - vyšetřovatelé se pak nemají prakticky vůbec čeho chytit.

Nejdokonalejší práce zpravodajských služeb je ta, o níž se veřejnost nedozví. Druhá nejdokonalejší je ta, o které se veřejnost dozví (nanejvýš) až po úspěšně dokončené akci či misi.

Všechno mimo tyto limity je - slušně řečeno - šaškárna. A teď fakta:

V sobotu ráno jsme se dozvěděli, že exkluzivně Praha, hlavní město, je ohroženo teroristickým útokem. Vláda proto přijala na náhlém zasedání v noci na sobotu mimořádná protiteroristická opatření. Ministr vnitra MUDr. Mgr. Ivan Langer to vyhlásil na společné tiskové konferenci s plk. Mgr. Vladimírem Husákem. Řekli s vážnými tvářemi, že tu je vážná hrozba. Vzápětí premiér zatím důvěrou neopatřené vlády Mirek Topolánek sdělil téže veřejnosti, že bezprostřední nebezpečí nehrozí. O něco později se táž veřejnost dozvěděla, že o této hrozbě existovaly informace již před třemi týdny.

V sobotu večer pak ministr vnitra Langer ohlásil, že hrozba sice trvá, ale že on provede neohroženou inspekci hlídkujících policistů. Shodou okolností předem nahlášenou a tak načasovanou, aby se stihl ukázat v hlavním večerním zpravodajství soukromých televizních společností. Od pražského magistrátu do "Maislovky" to holt není daleko.

Pro televizní kamery pak ještě - to, pro přesnost, na jiném místě - neváhal prohlásit, že jeho osobní přítomnost, podpořená přítomností pana policejního prezidenta snad odradí případné teroristy od jejich případného činu. Ano, to jistě - když by se Batman spojil se Supermanem, asi by už fakt nebylo o čem točit filmy.

V tu chvíli už muselo být snad každému jasné, že je svědkem multimediálního představení oněch skutečných pěti minut slávy, které si ministr vnitra chce užít ještě před případným nepotvrzením do funkce. Zarážející je, že se nechtěnými a možná i zbytečně děšenými a deprivovanými účastníky této estrády stávají občané státu, potažmo obyvatelé Prahy. Ti stálí i ti dočasní.

Kdyby nešlo o estrádu, mohlo se to celé odehrát bez všech těch mediálních, podivně chlubných vystoupení.

Kdyby totiž hrozilo skutečné nebezpečí, musela by o něm jednat Bezpečnostní rada státu. To se věru nestalo.

Kdyby hrozilo opravdové nebezpečí, bylo by to pravé místo pro koordinátory bezpečnostních opatření - ministrem vnitra počínaje, přes policejního prezidenta až po vrchního velitele vojenských sil - kdesi v bezpečí betonového bunkru padesát metrů pod zemí a daleko od Prahy.

Jsme svědky nikoli protiteroristických manévrů, nýbrž pouliční taškařice, jejímž skutečným propagandistickým cílem by mohlo být například - zaplácnout jeden hrozící skandál skandálem druhým.

Když před více než rokem zaplácl nově ustavený premiér Jiří Paroubek skandál svého předchůdce Stanislava Grosse (ten s tím bytem) jiným skandálem, bestiálním zákrokem těžkooděnců proti účastníkům CzechTeku 2005, bylo mu to, právem, vyčteno.

Téměř (ale ne úplně) teroristé by nyní patrně měli zaplácnout skandál s falešným obviněním z odposlouchávání politiků a novinářů, vzneseným ministrem Langrem a premiérem Topolánkem proti minulé vládě. Tahle bublina, po vyšetření nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, splaskla. Nová bublina je nafukována.

Ministr vnitra Langer v televizi prohlásil, že stávající opatření budou pokračovat několik dnů, možná však déle. Jak tohle dořekl, jeho větu dopověděla do konce moje zcela mírumilovná životní družka. Řekla: "Ano, budou pokračovat, až pozvolna přejdou až do stanného práva." Snad se spletla.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Martin Schulz
Spustit audio