Toalety už jen na benzínkách

14. květen 2009

Úroveň záchodků na čerpacích stanicích se neustále zlepšuje, alespoň si to myslí 67 procent těch, kteří se zapojili do naší předešlé ankety. 22 procent má pocit, že je všechno při starém, zatímco podle 11 procent respondentů se stav toalet na čerpacích stanicích zhoršuje. Ale možná pocit poslední skupiny vyplývá z toho, že nezažili dobu socialistickou.

Není to tak dávno, i když nejmladší generace řidičů si to asi už nepamatuje, co podél dálnice D1 byly odpočívky a na nich pouze toalety bez benzínové pumpy a možnosti občerstvení. Teď už na takovou nenarazíte. Proč?

"Tyto dřívější odpočívky byly uzavřeny, protože chyběla vybavenost, chyběly připojovací pruhy a také nebyl vlastník, proto se o odpočívadla nikdo nestaral a byly zdevastované. Takže nyní se budují pouze v rámci čerpacích stanic na velkých odpočívkách."

Kdo to zažil, tak ví, že Roman Kluzák z Ředitelství silnic a dálnic má naprostou pravdu, a je určitě dobře, že tato někdy až odpudivá místa podél našich silnic zmizela. Při výstavbě nových sinic a dálnic se už dopředu plánuje, kde přesně bude odpočívka, respektive čerpací stanice stát.

"Četnost odpočívek závisí na počtu kilometrů dálnice nebo rychlostní komunikace."

A pak následuje klasické výběrové řízení, přičemž je zřejmé, že firma, která by chtěla nabídnout pouze parkovací plochy s toaletami, by asi neuspěla. A proto zastavujeme na čerpacích stanicích, i když vůbec palivo brát nepotřebujeme.

"Toalety patří v plejádě výčtu služeb na přední místo, a musí tam být, protože naším cílem je, aby zákazník, který navštíví čerpací stanici, si tam zároveň mohl odpočinout," vysvětluje strategii snad všech provozovatelů Václav Loula z Benziny.

Většina moderních čerpacích stanic má toalety přímo v obchodech, u těch starších najdeme ale záchody mimo hlavní vchod a u některých dokonce musíme žádat obsluhu o klíč, což v případě spěchajícího dítěte není zrovna ideální.

"Jsou zamykatelné především z bezpečnostních důvodů, protože nelze vyloučit, že na čerpací stanici by se mohla koncentrovat skupina lidí, která by v tomto zařízení mohla připravovat nebo páchat trestnou činnost. Navíc obsluha na tyto toalety přímo nevidí. Kontrolní systémy na čistotu jsou ale stejné jako na prodejně, takže pravidelně je musí kontrolovat proti podpisu."

A možná i proto - jak potvrzují výsledky naší ankety - je to lepší než to bývalo. Navíc jednotlivé společnosti si hlídají své dobré jméno, a tak často kontrolují nájemce svých čerpacích stanic.

"Kontrolní mechanismy tvoří náš systém oblastních manažerů. Dále máme takzvaný systém Mystery shopping, což je forma skrytých návštěv čerpacích stanic, které sledují a hodnotí i čistotu a stav toalet. A po zjištění nějakých nedostatků by z toho mohlo vzejít pro partnera nepříjemný postih."

Jednoduše proto, že jak říká Václav Loula: "Toalety v každé společnosti, ať je to domácí či obchodní společnost, jsou vizitkou kultury a přístupu k lidem."

Protože příště by potenciální zákazník raději jel ke konkurenci a toho se samozřejmě každá firma bojí. Občas ostrá konkurence může být prospěšná obyčejným lidem.

autor: evk
Spustit audio