Tragédie na železničním přejezdu

3. prosinec 2007

Co má společného počasí a mrtví na našich silnicích? Možná nic, možná víc než bychom čekali. Jak přijde sníh, nehod sice přibude, ale mrtvých ubude. Alespoň tak tomu bylo v právě skončeném měsíci listopadu. Nejprve se ale podívejme na poslední týden, letošní 49.

Co do počtu nehod jsme "zabodovali".

"Podle předběžných údajů vyšetřovala policie v minulém týdnu 4492 nehod, při kterých 15 lidí zahynulo a 443 bylo zraněno," konstatuje Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Na nejvyšším počtu nehod v letošním roce se podepsala i pondělní sněhová nadílka.

"Oproti předchozímu týdnu policie vyšetřovala o 911 nehod víc. Nejhorší bylo pondělí a pátek, kdy jsem zaznamenali 907 a 906 nehod."

Naopak oproti předchozímu týdnu zemřelo o 12 lidí méně, což je letošní sedmý nejnižší počet.

"Nejvíce usmrcených připadá na páteční nehody, a to 4 osoby."

Mezi nimi byl i hazardér, který si u Vyššího Brodu myslel, že ze souboje s vlakem vyjde vítězně. Pomoci se mu pokoušel i záchranář Bořek Bulíček.

"Řidič středního věku vjel z dosud nezjištěných příčin na železniční přejezd, na kterém svítila signalizace. V tu chvíli projížděl vlak a vozidlo doslova rozpůlil. Řidič neměl šanci přežít. Je to další vážný případ na železničním přejezdu, kdy řidiči nerespektují výstražné zařízení a myslí si, že to prostě stihnou. Ti by si měli uvědomit, že vlak je vždy silnější než jejich auto."

Tragédie ale začaly už v pondělí. Kuriózní drama, bohužel s tragickým koncem, se odehrálo hned ráno na 124. kilometru dálnice D5.

"Řidič slovenského kamionů nezvládl na mostě řízení svého vozidla, narazil do svodidel a potom vypadl z kabiny. Jak se později ukázalo, muž se přitom naneštěstí tefil do asi metrové mezery mezi dvěma tělesy dálnice na mostě a spadl tak do zhruba 30metrové hloubky. Řidiče se zachránit bohužel nepodařilo." popisuje hasič Petr Kopáček.

A na konec po dlouhé době dobrá zpráva. Ačkoli počet mrtvých letos vzrostl, v listopadu nepříznivý trend ustoupil.

"Z pohledu předběžných počtů můžeme říct, že při nehodách zahynulo celkem 87 osob, což je o 13 osob méně než v loňském roce. Můžeme tak říct, že tento počet byl nejlepší od roku 1990."

autor: pgj
Spustit audio