Trajekty na sever Evropy jezdí i v zimě

14. leden 2012

Rozhodli jste se uniknout zimě a jet v tomto ročním období třeba na poznávací cestu na Korsiku? Nebo naopak chcete vyzkoušet lyžařské areály severní Evropy, které občas hostí i nejrůznější sportovní podniky? Tak to vás nejspíš čeká i cesta trajektem. Ta je v zimě podobná cestování v létě, i když některé rozdíly tu jsou.

Vcelku logicky bude teď o něco chladněji, takže při cestě na sever nepřipadají v úvahu nějaké velké procházky po otevřené palubě. Ovšem s tím jaksi každý počítá. Jaký je rozdíl oproti letnímu provozu vysvětlil Petr Běhounek, jednatel firmy SP Praha, která se zabývá prodejem trajektových lístků.

„Rozsah provozu v zimních měsících je menší, odpadají sezónní linky. Srovnávat intenzitu provozu letní a zimní sezóny na Korsiku, na Elbu nebo na Korfu nelze, protože v zimě je to jen desetina, některé linky nejsou v zimě vůbec v provozu. Rozsah provozu na běžných spojích například z Německa do Švédska, do Dánska, na Fayerské ostrovy nebo do Velké Británie je přibližně stejný,“ popisuje Běhounek. Koupě lístků, nalodění, plavba a poté vylodění probíhá úplně stejně jako v létě.

Ke koupi jízdenky na trajekt budete potřebovat znát pár údajů. „Budou chtít znát rozměry vozu, tedy délku a šířku v centimetrech, registrační značku a typ vozu. U cestovatelů je důležité jméno, státní příslušnost a věk,“ dodává Milan Thér, druhý z jednatelů firmy SP Praha. Čas, kdy máte být v přístavu, je napsaný na lístku, zpravidla to bývá hodina před vyplutím.

Do mysli se vám může vkrádat ještě jedna otázka. Nebudu mít v mrazu smůlu, protože moře zamrzne? „Jezdí se celoročně. Nestává se, že by nějaká vodní cesta v Evropě zamrzla. Ovšem v případě extrémně nepříznivého počasí mohou být některé spoje zrušeny,“ pokračuje Petr Běhounek.

Se zrušením plavby se můžete setkat i v létě a to i na jihu Evropy. I tato situace má však řešení. „První možností je vrácení peněz, druhou možností přeložení na první vhodný volný spoj,“ uzavírá jednatel firmy. Zážitek v podobě nasazení ledoborců vás tak při zimních cestách trajektem určitě nečeká. Při návštěvě obchodů a restaurací na palubě uběhne cesta stejně jako v létě.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio