Univerzita udělila čestné doktoráty a představila profesory

15. listopad 2007

Západočeská univerzita v Plzni včera udělila čestný doktorát Paulovi Okojiemu z britské univerzity v Manchestru za dlouholetou spolupráci při výměně studentů a pedagogů a Charlesovi Hallovi z univerzity v americkém Memphisu za rozvoj výuky anglického jazyka na ZČU v Plzni. Emeritním profesorem jmenovala Jaroslava Koutského z Fakulty strojní ZČU. Představila i pět nových profesorů univerzity, 11 docentů a své vynikající studenty.

Čestné hodnosti uděluje plzeňská vysoká škola už 13 let, a to významným odborníkům ze všech oblastí. Podle slov kancléřky Západočeské univerzity Heleny Hejdové, profesor Okojie se zasloužil o úspěšnou spolupráci mezi plzeňskou vysokou školou a metropolitní univerzitou v Manchestru. Americký profesor aplikované jazykovědy Charles Hall čestnou hodnost získal za rozvoj výuky anglického jazyka na ZČU a za reprezentaci univerzity v zahraničí.

Západočeská univerzita

Na návrh děkana fakulty strojní, který schválila vědecká rada, jmenoval rektor Josef Průša emeritním profesorem Jaroslava Koutského z katedry materiálu a strojírenské metalurgie Fakulty strojní ZČU. Jmenování je oceněním jeho dlouholeté činnosti pro rozvoj univerzity a pro rozvoj oborů, jejichž je uznávaným představitelem.

Mezi šesti novými profesory ZČU, jmenovanými prezidentem, je Pavel Šámal z právnické fakulty. Stal se profesorem trestního práva, kriminologie a kriminalistiky. S účinností od 16. dubna 2007 je profesorem pro strojní inženýrství Karel Jandečka z fakulty strojní. Ze stejné fakulty se profesorkou pro řízení průmyslových systémů stala Lilie Dvořáková. Profesorem pro obor geodézie a kartografie byl jmenován Pavel Novák z fakulty aplikovaných věd. Posledním jmenovaným profesorem v letošním roce je Milan Štorka z fakulty elektrotechnické, a to v oboru elektronika.

Fakulta elektrotechnická ZČU

Plzeňská univerzita uděluje čestné doktoráty každoročně od roku 1994. Vloni ho získal Hans Michael Muhr, profesor elektrotechniky z Technické univerzity ve Štýrském Hradci. Předloni ekonom Jan Švejnar a kanadský strojní konstruktér Wolfgang Ernst Eder. V roce 2003 je obdrželi předseda představenstva koncernu Siemens AG Heinrich von Pierer a významný český matematik Jaroslav Kurzweil. V minulých letech ocenila univerzita amerického vědce českého původu Georga Klira z newyorské státní univerzity nebo významného německého právníka a profesora univerzity v Pasově Wolfganga Hromadku.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio