V Itálii se zdražily poplatky za dálnice

21. červen 2011

Jestli máte před sebou cestu do Itálie, připravte se na hodně plné dálnice. Severní Itálie slouží jako důležitý tranzitní uzel a cesty na jih k moři zase v létě hojně používají Italové z velkých měst na severu a také turisté ze zbytku Evropy. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Kdo jezdí do Itálie, ví, že se tam mýtné na dálnicích platí už léta, ale letos návštěvníky čeká zdražení poplatků za dálnice. Liší se to na různých úsecích dálnic. V průměru se letos poplatky za dálnice zvýšily o 3,3 procenta, ale třeba dálnice u Novary stojí o 12 procent víc. Jinde je zvýšení mnohem nižší nebo žádné. Například za dálnici z Tarvisia na italsko-rakouské hranici do Říma zaplatíte necelých 50 eur. Určitě se to však na delší vzdálenosti vyplatí.

Na italských dálnicích jsou stejně jako na českých stanoveny rychlostní limity. Maximální rychlost je 130 km/h, ale v případě deště nebo nepohody se musí povinně snížit na 110 km/h. Správa dálnic také neustále připomíná, že příliš vysoká rychlost je příčinou 90 procent nehod s tragickými následky, tedy nehod, které končí ztrátou lidských životů. Druhou nejčastější příčinou je alkohol.

V Itálii je povoleno půl promile alkoholu v krvi, ale fakt je, že Italové se většinou chovají právě jako čeští řidiči, nepijí žádný alkohol před jízdou. Jelikož právě opilí či podnapilí řidiči mají na svědomí mnoho nehod, které končí smrtí nevinných lidí – často jde o sražené chodce, v celé Itálii se zvedá vlna odporu veřejnosti proti velmi mírným trestům za tyto nehody. Připravuje se dokonce podpisová kampaň za zákon, na základě kterého by se způsobení smrti člověka podnapilým nebo opilým řidičem považovalo za vraždu.

Pozor si dávejte zejména na zahraniční kamióny na dálnicích, protože řidiči mají za sebou často velmi dlouhou cestu a ne vždycky respektují povinné střídání nebo přestávky. Nebezpečím jsou také neukáznění řidiči v silných automobilech – pro ně je pokuta maličkost. Řidiči by měli také počítat s tím, že v některých dnech je na italských dálnicích tak nabito, že se spíš stojí než jede. Každoročně jsou to první srpnové dny a pak každý víkend druhé poloviny srpna. Pozor hlavně na pátky a soboty večer, kdy se mladí lidé vracejí z diskoték ne vždy úplně střízliví.

autor: vlu
Spustit audio