V karlovarské nemocnici nemocnici zvládli implantaci kardiostimulátorů

25. květen 2007

Kardiocentrum Krajské nemocnice Karlovy Vary včera poprvé úspěšně implantovalo prvním třem pacientům kardiostimulátory. Tyto specializované výkony dosud zajišťovaly pro nemocné z regionu nemocnice v Praze. Kardiologické oddělení nemocnice v Karlových Varech od loňského ledna provádí invazivní kardiologické výkony pro celý Karlovarský kraj. Předtím byli pacienti posíláni do specializovaných pražských zařízení nebo do fakultní nemocnice v Plzni. Od loňského jara kardiologický tým systematicky pracoval na nové specializaci v oblasti kardiostimulace.

V průběhu roku 2006 se oddělení zařadilo do sítě krajských kardiocenter, která jsou schopna poskytovat invazivní léčbu akutního infarktu myokardu.

Srdce

Operace, při které byly implantovány kardiostimulátory, provedl tým vedený šéfem kardiocentra primářem Michalem Paďourem, jenž přišel do Karlových Varů loni v únoru z kardiocentra pražské nemocnice Na Homolce.

Celý tým byl pod vedením primáře Paďoura vycvičen v technice implantace a programování takzvaných budíků srdce. I tyto specializované výkony pro nemocné z regionu byly prováděny dosud v Praze. Nová metodika znamená nejen novou službu, ale také úsporu z celkového objemu prostředků zdravotních pojišťoven na dopravu pacientů do Prahy.

Karlovarské pracoviště je nyní jediné v republice, kde speciální balonkové angioplastiky s implantací takzvaných stentů do srdečních tepen a implantace kardiostimulátorů provádí jeden specializovaný tým. V ostatních nemocnicích to jsou vždy dva samostatné.

operace

Karlovarské kardiocentrum bylo otevřeno v červenci 2005 a loni v lednu zahájilo nepřetržitý provoz. Jeho vybudování stálo 56 milionů korun. Může přijmout až 150 lidí měsíčně.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio