Václav Vydra a jeho koňský svět

25. říjen 2012

Čtvrteční host, herec Václav Vydra, nás zavedl do koňského světa.

Holkám a klukům, které láká ježdění a život kolem koní, poradil, jak poznat spokojené koně, se nimiž bude příjemná práce.
Sebevědomí a šťastní koně jsou klidní a nemají potřebu ubližovat člověku ani sobě mezi sebou. Jakmile vás někde uvedou do stájí s upozorněním, pozor, tahle kobyla kope, k té se nesmí zezadu, poohlédněte se po jiné jízdárně nebo farmě.

Koně mají v přírodě jedinou možnost záchrany. Útěk. Proto žijí ve volných prostorách, kde potřebují vidět daleko kolem sebe. Tak se cítí bezpečně. Potřebují mít kolem sebe jiné koně, se kterými si hrají a chtějí cítit jejich blízkost. Klidní a vyrovnaní koně jsou pro začínající jezdce ideální.

Vašek Vydra začal jezdit na koních až jako dospělý, kdy už si mohl pořídit koně vlastní. Dnes má čtyři koně a tráví s nimi každou volnou chvilku. Jsou to pohodáři a poslouchají na slovo. Vašek tak s nimi může chodit na puťáky, na slavnosti, na výlety do zahraničí, plavat. Doprovázet tohle stádečko k řece úzkými cestami přes chatovou osadu, sledovat, jak se zdraví s chataři a sem tam koně nakouknou do okna, to je opravdu zážitek.

Moderovala Veronika Hájková.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio