Veselý v cíli etapy nejdřív hledá pantofle

13. leden 2010

Zhruba 2 700 kilometrů zbývá čtyřem českým motorkářům, kteří pokračují v jihoamerické rallye Dakar, do cíle v Buenos Aires. Po nepříjemném pádu jede na jistotu dakarský nováček Jan Veselý, kterému patří 66. místo v celkovém pořadí. Nikam se bezhlavě nežene, protože chce do argentinské metropole určitě dojet.

V rozhovoru s reportérem Janem Říhou přivítal, že dnes se závod definitivně rozloučí s nejtěžší částí a vrátí se do Argentiny.

"Jsem rád, že nejhorší terén v poušti Atacama máme za sebou a pomalu se budeme vracet zpět do Argentiny a Buenos Aries. Dobrá je zároveň skutečnost, že rychlostní zkoušky už neměří 500 kilometrů, ale jsou kratší. Teď měří kolem 200 nebo 300 kilometrů, takže nejsou tak náročné. Ovšem celá soutěž je obtížná svojí délkou."

V závodě zůstávají čtyři čeští motorkáři. Můžete si navzájem na trati pomoct?

"Jedem v takových odstupech, že se na trati vůbec nevidíme. Občas potkám Oldu Bražinu, ale jiné motorkáře nevidím. Jednou nebo dvakrát jsem viděl Dušana Randýska, ale Roman Krejčí a David Pabiška jedou více vpředu, takže se s nimi nepotkám."

Člověk toho zažije mnoho na rallye Dakar. Jaký moment byl pro vás zatím nejdramatičtější?

"Určitě těžký pád ve třetí nebo čtvrté etapě. Zajímavé je, že se člověk v průběhu závodu uzdravuje. Záda mě přestávají bolet, pomalu mizí modřiny z obličeje, takže možná dojedu do cíle úplně zdravý."

Co se vám stalo?

"Ukázalo se, že jsem měl závadu na zadním tlumiči, která se projevila až druhý den, kdy se celý rozpadl. Tlumič zřejmě nesprávně fungoval, protože při předjíždění mě koplo zadní kolo a asi ve 120kilometrové rychlosti jsem letěl přes řidítka."

Svůj stroj si opravujete sám, nebo vám někdo pomáhá?

"V podstatě sám. Když mi je hodně zle, mám pomocníka, který mi pomáhá. V některých dnech mi bylo natolik zle, že jsem byl rád, že jsem si mohl jít lehnout. Nicméně motorka zatím drží, pořád jedu s původním motorem a kromě takzvaných dětských chyb jsem neměl větší problémy."

Jak to u vás probíhá po vašem dojezdu do cíle etapy?

"První věc, kterou hledám, jsou pantofle, abych se mohl přezout ze závodních bot. Potom se jdu umýt, postavím stan, připravím roadbook na druhý den, přezuji motorku a jdu spát."

V kolik hodin si můžete jít lehnout, když jde vše hladce a nemusíte něco opravovat?

"V ideálním případě si jdu lehnout kolem desáté hodiny. Nejpozději jsem letos ulehal až v půl třetí ráno."

autor: jař
Spustit audio