Vidět a být viděn

21. říjen 2008

Jak se blíží zima zkracuje se den a prodlužuje noc. Podzim s sebou nese sníženou viditelnost nejen s větším podílem šera, ale i zásluhou mlh a špatného počasí obecně. V takových případech je nejen důležité, aby nás ostatní viděli, ale abychom viděli co nejlépe i my je. Ačkoli se to nezdá, svoji roli, a ne zanedbatelnou, tady hraje čistota světlometů.

Málokdo si to uvědomuje, ale i kvůli stále složitějším tvarům se na kryty světlometů stále více používají plasty. Ta tam jsou doby čistého skla. Bezúdržbová světla ale ještě nikdo nesestrojil.

"Je potřeba je udržovat v čistotě, aby nedocházelo k útlumu světla. Už samotný kryt světlometu pohlcuje celkem značné množství světla. Je důležité je čistit mokrou cestou a používat běžné přípravky na okna," radí René Mandelík z Helly.

Mnohým pak práci ulehčují ostřikovače světel. Ale pozor! Ne každý přípravek je vhodný. Náplní do ostřikovačů jsou na trhu desítky a u některých hrozí riziko poškození světlometu poleptáním. Proto bychom se měli poradit ve svém nebo jakémkoli jiném odborném servisu, jakou směs používat.

"Může se stát, že se dostanete ke směsi, která může narušit plasty na krytech předních světlometů. To platí hlavně v případě, že světla mají ostřikovače," říká Tomáš Tichý z Normfestu.

Zvlášť u směsí, které se chlubí snadnějším odstraňováním hmyzu, je potřeba vybírat pečlivě. A nejen kvůli světlům.

"Ne všechny směsi jsou schváleny a homologovány pro polykarbonová okna. Ta se používají na průhledech skrz střechu."

Při zimních cestách se vyplatí mít v autě náplň navíc, ale zase nechceme aby nám zabírala příliš mnoho místa.

"Existují koncentráty do ostřikovačů. Je to malá lahvička o objemu 2,5 dcl, která vystačí na jednu nádrž."

A opět bychom měli vědět, zda je takový koncentrát, jehož cena se pohybuje okolo 40 až 50 korun, vhodný pro naše světla. Na podzim a v zimě se pak budou hodit směsi, které nám zlepší výhled z auta za sychravého počasí.

"Výhoda těchto směsí je, že na předním okně vytvářejí tenkou vrstvu, po které jemné kapky deště stékají směrem dozadu. Nefunguje to pochopitelně při popojíždění v zácpě nebo v malých rychlostech. Usnadňuje to výhled z vozu a nemusí se tak často stírat."

A vidět a být viděn bude v následujících týdnech a měsících platit dvojnásob. Myslete na to.

autor: pgj
Spustit audio