Vidět a být viděn

5. únor 2009

Jako chodci jsme hodně neukáznění. Kdo jezdí často autem po městě, určitě ví, o čem je řeč. Ale nejen to. Jen málokdo z nás si uvědomuje, že jako chodci bychom měli být co nejlépe vidět. Aspoň to vyplývá z výsledků naší internetové ankety, kdy jsme se ptali, jestli máte na svém oblečení nějaké reflexní prvky - jen 23 procent hlasujících odpovědělo, že ano, zbývajících 77 procent ne. A to je velká škoda, protože i malý kousek reflexní látky může výrazně zvýšit vaši viditelnost na silnici.

"Chodec, který na sobě má nějaký reflexní materiál, by měl být vidět až do vzdálenosti 200 metrů, zatímco člověk bez reflexních prvků nemusí být za úplné tmy vidět ani na 10 nebo 15 metrů," zdůrazňuje opravdu velký rozdíl ve viditelnosti Aleš Rozenský z firmy 3M.

A přitom stačí mít na bundě jen nějaký kousek reflexního materiálu - stačí čtvereček, kolečko anebo jen pásovka, která je zároveň ozdobným prvkem oděvu.

"V dnešní době určitě není překážka, aby na oděvu reflexní materiál byl. Je to normální tkanina, na které jsou aplikované skleněné kuličky způsobující retroreflexivitu materiálu."

Reflexní materiály zvyšují viditelnost především za tmy a snížené viditelnosti, pokud nejsou osvětleny, pak nepůsobí nijak výrazným dojmem. Narozdíl od fluorescenčních materiálů, které zvyšují viditelnost za denního světla, ale ve tmě nejsou vidět. Určitě si všichni vybavíme vesty v křiklavě zářivých barvách - žlutá, zelená a oranžová. Ovšem i reflexní materiály mohou být barevné, nejlepší je možná překvapivě barva stříbrná.

"Díky tomu, že stříbrný reflexní materiál má pod skleněnými kuličkami tenkou hliníkovou vrstvu, která zvyšuje efekt zpětného odrazu světla. Proto je tedy stříbrná barva lepší."

Už jsme řekli, že díky reflexnímu materiálu, byť jde jen o drobný čtvereček na bundě, je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů. Pokud ale zůstává věrný klasickým materiálům a má na sobě například modrou bundu, pak jej řidič uvidí až ve chvíli, kdy je od něj pouhých 18 metrů, což je často příliš krátká doba na reakci.

"Za snížené viditelnosti je nejlépe vidět bílá barva, nejhorší je pochopitelně černá nebo jakákoliv jiná tmavá barva. Pokud srovnáme bílou barvu s reflexní, tak bílá barva není zdaleka dostačující."

Reflexní materiál je totiž vidět třikrát více než bílá barva, kterou řidič zaregistruje zhruba na 55 metrů. Jak je to ale s životností reflexních materiálů? Neztratí časem své bezpečné vlastnosti?

"Měla by vydržet, ale kvůli praní oděvu se mohou vlastnosti trochu ztrácet. U oblečení by to ale nemělo být tak výrazné, pokud ho nebudete prát příliš agresivně," říká Aleš Rozenský.

Ve Finsku a Polsku už pochopili význam reflexních materiálů i zákonodárci, a proto děti do 15 let musejí mít na svém oděvu tyto prvky. U nás se zatím o ničem takovém neuvažuje. Ale třeba podobně jako v případě celodenního svícení anebo používání autosedaček na to lidé přijdou dříve sami a reflexní materiály začnou používat především kvůli vlastní bezpečnosti.

autor: evk
Spustit audio