Vyhřívaná bobová dráha funguje i v zimě

15. leden 2012

Správně vybrat každou zatáčku, umět brzdit a hlavně držet odstup. To jsou zásady, které musíte dodržovat, pokud na svých cestách auto vyměníte za bob. Samozřejmě v případě, že se vydáte na bobovou dráhu. A ta v jižních Čechách vozí návštěvníky nejen v létě, ale i v zimě, když je všude kolem plno sněhu.

Přestože už nasněžilo, dostala jsem se právě teď k bobové dráze na Lipně. Překvapilo mě, že opravdu jede! Ptám se vedoucího provozu Petra Poštolky, jak je možné, že bobová dráha funguje i v zimě.

„Vidíte, že bobová dráha je vlastně nerezové koryto, po kterém jezdí tyhle vozíčky na kolečkách. Proto je celoroční. To, že jezdí v zimě, je zásluhou jednak party lidí, která to vyčistí, a taky zásluhou topení, které je pod celou dráhou i vlekem.“

Jeden konec dráhy je mokrý. Nestane se, že to pak brzdí hůř než v létě? „Když je dráha mokrá, na bob se nasadí speciální botičky,“ ukazuje Petr Poštolka. Když bob otočíme, vidíme zespodu, že vpředu je klasická brzdička a tadyhle brzda s botičkou.“ Brzda je na lyžinách, takže to vypadá, že přední lyžina má brzdu s gumovou botičkou a vzadu jakoby s kobercem.

Nemám si s sebou vzít nějaký polštářek, abychom nenastydli, než dojedeme nahoru? „Jízda trvá dohromady sedm až devět minut podle toho, jak kdo jede rychle. Nahoru měří 420 metrů, dráha dolů má zhruba kilometr. Takže to nejsou až takové hodnoty, aby byl zapotřebí polštářek,“ usmívá se pan Poštolka.

Necháme odjet nové bobisty a nechám si vysvětlit, jak na bobu pojedu. Nohy dávám dopředu, pan Poštolka ještě upozorňuje: „Podívejte se, jestli vám nekoukají ven nějaké tkaničky a podobně, aby se vám někde nezachytily.“

Schovávám dlouhou šálu a ptám se, k čemu slouží páka, která je vpředu. „Když dáváte páku dopředu, bob jede, když ji dáváte k sobě, bob brzdí. Takže šťastnou cestu a hezké pohledy na Lipno!“

Nechávám se s bobem vyvézt úplně nahoru. Na bobovou dráhu většinou chodíme v létě, ale tahle se dá využít i v zimě. Pár desítek metrů od dráhy se dá i velmi dobře zaparkovat. Je tu velké parkoviště sloužící pro návštěvníky skiareálu i bobové dráhy. Místa je tu opravdu dost a parkoviště je zdarma, časově neomezené. Můžete tu nechat auto, jak dlouho chcete.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio