Vyměňte staré stěrače za nové

28. říjen 2008

Abychom z auta dobře viděli musíme mít čistá skla, především čelní. Při jízdě nám pak nejen v dešti pomáhají zajistit potřebnou viditelnost stěrače a ostřikovače. Proto se o ně musíme starat a čas od času je také vyměnit. Určitě není nic nepříjemnějšího, než že během jízdy zapneme stěrače a ony místo aby nám sklo otřeli začnou po něm pouze rozmazávat špínu. V mnoha případech za to ale může naše lenost.

Za prvé bychom měli mít na paměti, že ve chvíli, kdy například u pumpy myjeme čelní sklo, musíme současně otřít i gumičky stěračů. Jinak se z nich špína okamžitě uvolní a budeme tam, kde jsme byli. Jednou ale nadejde čas, kdy je potřeba stěrače vyměnit.

"Stěrač během svého života setře plochu několika fotbalových hřišť. Proto je vhodné před letní i zimní sezónou stěrač vyměnit. Není to až tak velká investice a je to velmi důležitý bezpečnostní prvek," doporučuje Milan Ernest, vedoucí sítě Bosch Car service.

Výměna stěračů by pak měla být samozřejmostí při výměně čelního skla. U starších stěračů bychom neměli měnit pouhé gumičky, i když se mnozí takto snaží ušetřit.

"Výrobce doporučují výměnu celé stírací části, protože nikdy už nedojde k tak dokonalému usazení, aby měl stěrač v celé ploše stejný přítlak."

Ano, špičkou jsou dnes stěrače typu Aerotwin, kterými jsou z výroby osazena nová auta.

"Jsou vyrobené z gumy, která je na břitu tvrdá a na kloubu, kde je nutné, aby se stěrač ohýbal, vláčnější (je to syntetický kaučuk). Zásadní rozdíl ve srovnání s běžnými stěrači je to, že celý stěrač, tedy spoiler, přítlačná pružina i stírací břit, je integrován do jednoho celku."

Není pak možné si jen tak někde nechat uříznout stěrač na potřebnou délku z nějakého univerzálního profilu.

"Toto už nové stěrače neumožňují, je opravdu nutné, aby byl stěrač konstruován pro daný typ vozidla a odpovídal délkou a tvarem. Můžete si také všimnout, že stěrače jsou různě prohnuté podle profilu skla. Výběr stěračů je natolik široký, že si pro svůj automobil vyberete ten správný."

Výměnu stěrače pak průměrně zručný motorista zvládne bez problémů sám.

"Oprava nebo výměna svépomocí je velice snadná, protože stěrač je usazen na téměř shodném raménku. Liší se pouze v několika málo typech a pokud bychom chtěli starý stěrač nahradit novým, existují přestavbové sady."

Cena moderních stěračů je pak zhruba o dvacet procent vyšší než u klasických stěračů, ale komfort a bezpečnost je výrazně vyšší.

autor: pgj
Spustit audio