Vymyslete pro děti na cestu program

3. červenec 2011

Kdo jezdí s malými dětmi pravidelně autem, ví, že to občas není jednoduché, ani když se jede jenom kousek. A co teprve když s dětmi chceme vyrazit na dovolenou třeba k moři a máme před sebou přes deset hodin cesty... Důležité je se hlavně dobře připravit a potom může být cesta mnohem příjemnější.

Cestování autem na dovolenou má totiž jedno zvláštní kouzlo – rodina, která většinou bývá rozlítaná na všechny strany, je teď pohromadě, zavřená v jakési plechové krabici na poměrně malém prostoru a musí spolu zvládnout několikahodinovou cestu do vytouženého cíle. Proto je lepší, abychom si tento vzácný okamžik zbytečně nekazili, ale naopak vychutnali.

„Když bavíme děti, měli bychom bavit i sebe. Důležité je, aby se bavili všichni spolu a ne, abychom byli frustrováni z toho, že musíme děti bavit. To by nemuselo dobře dopadnout,“ doporučuje psycholog Zdeněk Šolle.

Nápadů, jak se zabavit, je nepřeberné množství, ale každá rodina je jinak nastavená a v každé funguje něco jiného, i když trpělivější jsou asi maminky.

„Zpíváme si, říkáme anglická slovíčka nebo posloucháme oblíbené dětské písničky, když jedeme delší trasu.“
„Pořídili jsme takový šikovný kapsář, který visí na předním sedadle a jsou v něm jeho hračky. A hlavně posloucháme písničky.“

Samozřejmě záleží na věku dítěte, u těch nejmenších je ideální, pokud spí. Svým způsobem nejsložitější je zabavit děti předškolního věku, protože nemají ještě pojem o čase ani prostoru a také příliš dlouho u jedné činnosti nevydrží – asi čtvrt hodiny, zatímco třeťák by měl vydržet třikrát déle. „Problém je, že jde o uzavřený prostor, ve kterém dítěti nemůžete dát různé možnosti. Nejdůležitější je tedy otočit se k dítěti a tváří v tvář se mu věnovat,“ zdůrazňuje ředitelka jedné pražské školky Eva Popelková.

Děti častokrát ocení víc než důmyslné hračky, cédéčka a DVD zájem rodičů – hrajte s nimi slovní hry, například slovní fotbal nebo Hádej, kdo jsem. Také se dá jednoduše využít to, co vidíte kolem sebe. „Například kdo dřív napočítá třicet aut určité barvy, kdo uvidí tvary čtverce, trojúhelníku nebo kruhu anebo můžete dětem říkat, co se pěstuje na polích, kolem kterých projíždíte. Dobré je připravit si také nějaké informace o místech, která na cestě potkáte,“ dodává Popelková. V itineráři mějte nějaké zajímavé body, o kterých si nejprve něco řeknete a pak se tam zastavíte. Prostě spojte příjemné s užitečným.

Přestávky během dlouhé cesty by totiž měly především unavit naše ratolesti. „Zastavte tam, kde se nemusíte bát, že dítě vběhne do silnice, a nechte ho běhat a skákat. Rodiče jsou třeba z cesty nervózní a okřikují dítě, aby stálo a neskákalo, ale to je špatně, mělo by to být právě naopak. Klidně vezměte dítěti švihadlo, pokud to umí. Co se týká pohybu, tak s tím asi děti mít problém nebudou, ale spíš jde o vhodné zvolení místa na zastávku,“ uzavírá Eva Popelková.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: evk
Spustit audio