Výtopny na plzeňských sídlištích dosloužily

7. prosinec 2007

Už pouze jediná funkční sídlištní výtopna na uhlí zbyla v Plzni, a protože se nevyužívá, zmizí do tří let. Celé krajské město už zásobuje centrální zdroj tepla Plzeňské teplárenské propojený s výrobnou tepla Plzeňské energetiky. Díky tomu nebudou Plzeňané platit od ledna v ceně tepla ekologickou daň, která by ho zdražila až o 15 korun na gigajoule. V Plzni tak bude od ledna cena tepla bez DPH "jen" o 7,7 procenta vyšší, což je způsobené růstem cen uhlí, dopravy, vápna a elektřiny.

Horkovody PT a Plzeňské energetiky, jediných dvou velkých zdrojů tepla v Plzni, jsou propojené a zdroj každé z firem může v případě výpadku dodávek "ohřát" celou Plzeň.

Pět výtopen, postavených téměř před půlstoletím, zajišťovalo ještě před devíti lety čtvrtinu dodávek tepla ve městě. Tehdy ale zprovoznila PT v centrálním zdroji moderní fluidní kotel za 1,6 miliardy Kč. Výtopny se likvidovali z technicko-ekonomických důvodů. Letos se ale ukazuje, že by, vinou nové ekologické daně, prodražily cenu tepla.

Komín teplárny

Poslední fungující výtopna je na Doubravce směrem na Červený Hrádek, kterou má PT jako záložní, ale dlouho jí nevyužila. Podnik si ji ještě tři roky ponechá, než PT dovede do oblasti horkovod. Z pěti výtopen, čtyř na uhlí a jedné na mazut, jsou dvě srovnané se zemí a tři se bourat budou.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio