Z pohraniční roty v Bělé by se mohla stát turistická ubytovna

25. únor 2008

Bělá nad Radbuzou chce převzít bezúplatně od policie moderní budovu roty bývalé pohraniční stráže Železná, kde plánuje zřídit ubytovnu pro stovku turistů. Západočeská policejní správa, které nedávno opuštěný areál patří, nemá nic proti převodu na obec, podobně jako ministerstvo vnitra. Ministerstvo financí ale požaduje za budovu zaplatit a připravuje její odhad. Objekt by měla příští měsíc převzít okresní policie v Domažlicích, která ho bude pouze hlídat.

Starosta pohraničního městečka Libor Picka se obává, aby budova z 80. let minulého století, která je stále ve velmi dobrém stavu, nedopadla jako nedaleká rota Václav, o níž radnice marně usilovala deset let a nakonec ji získala předloni jako ruinu. V nově zřízené Chráněné krajinné oblasti Český les není větší turistická ubytovna od Tachova po Domažlice. Obec by ji otevřela okamžitě. Libor Picka odhaduje náklady na 500.000 korun, koupit je třeba jen postele. K budově v katastru města vede asfaltová silnice, jsou tam garáže. Na volné travnaté ploše plánuje město kemp pro stany a karavany. Přes Železnou prochází mezinárodní pěší linie Svatojakubská cesta ze Španělska do Polska a cyklistická trasa z Paříže do Prahy.

Pokoj

Velkou budovu by radnice nabídla sociálním ústavům v regionu a domovům pro seniory. V objektu by také chtěla zřídit chráněné dílny.

Díky CHKO a Schengenu je oblast stále více navštěvována turisty z Německa i z českého vnitrozemí. Je ale potřeba nabídnout jim zázemí, aby v oblasti chtěli pobýt delší dobu.

Bělá nad Radbuzou

Bývalá rota Železná, deset kilometrů od bělského náměstí, je poblíž stejnojmenného hraničního přechodu, do loňského 20. prosince regionálního. Rotu Nový Václav, kterou město převzalo před dvěma lety od ministerstva jako ruinu, radnice hlídá a připravuje změnu územního plánu. "Chce tam vstoupit významný investor, který tam vybuduje pocitový hotel," řekl bez dalšího vysvětlení Picka. Investoři se na volné pozemky a budovy ptají. "Když ale řekneme, že je to armády nebo vnitra, tak odejdou. Pokud je objekt obecní, jednají dál," uvedl starosta, podle kterého je daleko lepší, když bude objekt chátrat pod křídly obce než státu.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio