Za přestupek v Chorvatsku přijdete o pas

2. srpen 2010

Pobyt u moře rovná se cesta autem do Chorvatska. Tuto zavedenou rovnici rok co rok naplňují stovky českých rodin, přestože zhruba tisícikilometrová vzdálenost rozhodně nepatří mezi nejkratší. Na chorvatských silnicích se navíc musejí připravit na povětšinou hustý provoz. Pokud dojde k přestupku, mnozí čeští řidiči asi budou překvapeni, protože jim policie okamžitě odebere pas.

Tímto způsobem začíná v Chorvatsku vyšetřování každého dopravního přestupku, který udělá zahraniční řidič. Podle vedoucího našeho konzulárního jednatelství ve Splitu to umožňují chorvatská pravidla.

„Řešení přestupků začíná tím, že policie odebere pas nebo občanský průkaz. Následně se zaplatí pokuta buď na místě, nebo pokud řidič nesouhlasí s kvalifikací přestupku, během dvou až tří dnů je nařízeno řízení u přestupkového soudu. Cestovní doklad zůstává zabaven do té doby, než se přestupek vyřeší. Tím se zamezí odjezdu viníka ze země,“ říká Pavel Bednář.

Podle dosavadních zkušeností mají naši řidiči nejčastěji problémy s parkováním a překročením povolené rychlosti. Mnozí se pak obracejí na naše zastupitelství, která jsou v Záhřebu, Splitu a Rijece, jenže ta odpuštění pokuty zařídit nedokážou.

„S těmito stížnostmi jim bohužel nedokážeme pomoct tak, jak si oni představují - například abychom policii vysvětlili, že dotyčný špatně zaparkoval pouhým nedopatřením nebo že si nevšiml, že překračuje rychlost. Polici můžeme pouze vysvětlit, o co se jedná, ale vlastní přestupkové řízení je řízení podle místního přestupkového zákona a do něj jak velvyslanectví, tak konzulát vstupovat nemohou.“

Proto je lepší pravidla dodržovat. V chorvatských obcích je povolená 50, mimo obec 90, na silnicích pro motorová vozidla je možné jet maximálně 110 a na dálnici 130 km/h. Pokuty za překročení rychlosti začínají na tří stech kun, v přepočtu zhruba tisícikoruně, ale mohou se vyšplhat až na šest tisíc, v krajním případě až 15 tisíc kun, tedy 20, případně až 50 tisíc korun. Nenechte se zmást tím, že domácí řidiči v přímořských oblastech rychlost příliš nedodržují.

„O to častější jsou policejní hlídky, které se snaží toto chování i místních řidičů vymýtit. V některých případech pochopitelně uvízne v pomyslné síti i zahraniční turista.“

V Chorvatsku mohou problémy nastat i při drobné dopravní nehodě. Nedostanete totiž protokol, který je nutný pro jednání s pojišťovnou, ale musíte pár týdnů počkat. Dorazí poštou.

„Protokol se tu vyplňuje sice podrobně, ale řidiči se dá maximálně potvrzení o tom, že měl nehodu a že má poškozené auto, aby mohl z Chorvatska vyjet. Vlastní protokoly se posílají prostřednictvím českého velvyslanectví v Záhřebu nebo prostřednictvím konzulátu, a to až s několikatýdenním zpožděním.“

Podle Pavla Bednáře z konzulárního jednatelství ve Splitu o loňských prázdninách odeslali zhruba stovku těchto protokolů. Objevily se mezi nimi i zprávy o velmi vážných nehodách. A příčina? Mikrospánek. „Nejtragičtější nehody se většinou stávají téměř před cílem cesty, kdy řidiče postihne únava po celodenní nebo noční jízdě. Pokud se dostaví i mikrospánek, následky bývají vážné,“ uzavírá Bednář.

Bezpečnostní přestávky po zhruba dvou až třech hodinách jízdy by při cestě k Jadranu měly být samozřejmostí.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: evk
Spustit audio