Začínají Smetanovské dny. Nabídnou koncerty, výstavy i sympozia

28. leden 2008

Hudební festival Smetanovské dny začíná dnes v Plzni. Až do března budou koncertní a výstavní síně v Plzni patřit festivalovému programu, který nabízí celkem 14 koncertů, 3 výstavy, vědecké sympozium a například i masopustní veselici. Program 28. ročníku tradiční akce nabízí milovníkům hudby opět široké spektrum žánrů. Vedle opery, komorních i symfonických koncertů se opět bude hrát i jazz nebo world music. Hlavní osou zůstává klasická hudba v podání špičkových interpretů, ale nebudou chybět ani unikátní experimenty.

Program festivalu, jehož všechny koncerty byly vloni vyprodané minimálně z 90 procent, je rozdělen do tří tematických celků. První se věnuje době, tvorbě a dílu Bedřicha Smetany, tématem druhého je mezinárodní vědecké sympozium s názvem Zralý věk nebo vetché stáří? Třetí téma je volné, zahrnuje mimořádné koncerty, například sólový recitál hvězdy Vídeňské státní opery Ľubici Vargicové za spoluúčasti slovenského barytonisty Vladimíra Chmela, které doprovodí Pražská komorní filharmonie.

Prvním koncertem v den zahájení bude jednoaktová opera Provdaná nevěsta Jindřicha Součka z roku 1891. Jak řekl ředitel festivalu Ivan Jáchim, velmi zdařile paroduje Prodanou nevěstu, takže se ji organizátoři rozhodli zařadit. Dalším zajímavým koncertem z prvního celku, který se podařilo připravit ve spolupráci s Muzeem Bedřicha Smetany, bude hudba pro více klavírů, kterou napsal přímo Smetana nebo se podílel na jejích úpravách.

Gabriela  Demeterová a Collegium G. Demeterové

Jedním z největších programových lákadel sympozia má být koncert Brněnské filharmonie a Českého filharmonického sboru Brno. Na programu mají mimo jiné Leoše Janáčka a jeho Glagolskou mši. Podle Ivana Jáchyma, účinkující jsou považováni za nejlepší interprety Janáčka v ČR. Na podium se postaví více než stovka. Mši, vyjadřující specifický vztah stárnoucího skladatele k věcem nadpozemským, napsal Janáček dva roky před svou smrtí.

Postavit Smetanovské dny na prolínání žánrů se snaží dramaturgové akce už několik let. Potvrzuje se, že netradiční přístup diváci uvítali. Mezi zajímavé osobnosti, které se představí posluchačům v Plzni, patří také mladý vynikající jazzman Ondřej Pivec. Ten zde vystoupil vloni na festivalu Na ulici a okamžitě si získal řadu příznivců. V listopadu se vrátil z pracovně studijního pobytu v New Yorku, kde mimo vystupování studoval hru na unikátní varhany zvané "hammondky".

Ridina Ahmedová

Koncem února se představí také Ridina Ahmedová, označovaná jako hlasová čarodějka. "Svým hlasem improvizuje bez textu a doprovodu. Vrství melodické linky do fascinujících kaleidoskopických útvarů," dodal Jáchim.

Mezi lidmi očekávanou akcí je také plzeňský masopust. Celodenní program včetně zabijačky na nádvoří pivovaru a v ulicích je připraven na 2. února. Součástí Smetanovských dnů jsou i tři výstavy. V Univerzitní galerii představí své práce Jindřich Štreit. Západočeská galerie představí Druhý život Prodané nevěsty. Výstava ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje nese název Stáří - nebo zralý věk?

klavír

Smetanovské dny byly založeny v roce 1980 jako vědecké sympozium, které organizovala od samého začátku Akademie věd ČR společně s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Teprve postupně se k sympoziu s účastí kolem 120 vědců na každoročně vybírané odborné téma z období 19. století přiřadil hudební program.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio