Základem letecké dopravy jsou přísná pravidla

12. červen 2011

Letecká doprava je statisticky nejbezpečnějším způsobem cestování a využívá ji stále více lidí. Pro většinu je to však pořád výjimečný způsob cestování, ke kterému často přistupují s nedůvěrou. Vzhledem k zajištění bezpečnosti jsou také její pravidla mnohem přísnější než v případě cestování vlakem nebo autobusem. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Každý pasažér cestuje pod svým jménem a jeho letenku nemůže využít nikdo jiný. Při jejím objednání proto musí uvést přesné údaje. „Když děláte rezervace přes internet, je třeba uvést jméno bez diakritiky, protože na některých portálech by se písmena s háčkem nebo s čárkou mohla projevit zkresleně a společnost by vás potom mohla odmítnout přepravit. Zároveň je důležité, abyste uvedli jméno přesně ve tvaru, v jakém je napsáno ve vašem cestovním pasu. Pokud to nedodržíte, můžete být odmítnuti k přepravě nebo vám může být udělena pokuta,“ upozorňuje Jiří Pruša, autor knížky Chytré létání.

Letenky je výhodné kupovat hodně dopředu, jsou pak levnější. V současné situaci na trhu letecké dopravy však hrozí nebezpečí, že zvlášť nízkonákladové aerolinky lety zruší, může se dokonce stát, že zkrachují. O peníze nepřijdete, pokud letenku zaplatíte přes internet platební kartou. „Výhoda u platby kartou je mimo jiné ta, že pokud klient nedostane službu, kterou kartou zaplatil, může tuto transakci reklamovat. Reklamace bývá zpravidla vyřízena kladně,“ doporučuje Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz.

Cestující by se podle Jiřího Pruši měli důkladně seznámit s podmínkami přepravy, aby se jim cesta letadlem zbytečně neprodražila. „Obzvlášť u nízkonákladových společností je dobré si hlídat podmínky pro přepravu odbavených zavazadel, protože pokud jejich hmotnost přesáhne o pár kilogramů požadovaný limit, můžete za to zaplatit stejnou částku, kterou jste zaplatili za celou letenku.“

Rodiče cestující s malými dětmi ale mohou být klidní, ujišťuje Jana Valešová z pražské kanceláře Brussels Airlines. „Kočárek je zdarma a nepočítá se do zavazadlového limitu. Cestujícímu je zároveň umožněno dojet s kočárkem až k letadlu, tam jej složit a odevzdat pracovníkům, kteří ho složí do zavazadlového prostoru. Po příletu dostane cestující kočárek u východu z letadla, aby do něj mohl dítě položit.“

V případě, že se cestující při příletu nedočká svého zavazadla, musí se na letišti obrátit na reklamační kancelář. Nalezené zavazadlo mu pak letecká společnost dopraví zdarma až na místo jeho pobytu nebo domů.

autor: jas
Spustit audio