Zámky Frýdlant, Sychrov a Zákupy se otevírají a nabízejí novinky!

1. duben 2016

Hrady a zámky po celé České republice vítají první návštěvníky. Novinky přináší mnoho z nich. Zájemce o památky čekají nové prohlídkové okruhy, obnovené expozice a různé doprovodné akce.

Zámek Sychrov

Třeba na zámku Sychrov budou mít nově turisté k dispozici návštěvnické centrum. To bude ještě v měsíci dubnu doplněno třeba o skříňky na odkládání batohů. V průběhu jarních měsíců dojde ještě k předláždění prvního průjezdu modřínovými špalíky.

„Nahradí to tu původní, zdegradovanou dlažbu, která je zhruba sto padesát let stará,“ vyjmenovává novinky na zámku Sychrov Miloš Kadlec.

Návštěvnickou sezónu na Sychrově zahájí akce, na které jsou lidé zvyklí. Jedná se především o tradiční prohlídky na pohádkové téma nebo setkání amerických veteránů. Připravovány jsou také nejrůznější doprovodné akce.

„Ať už to bude 61. ročník Dvořákova festivalu Turnov a Sychrov. Myslím, že ten letošní koncert bude velice krásný, připomeneme celou éru Dvořákovy tvorby. Samozřejmě nebudou chybět skotské hry a další akce i v zámecké oranžérii, jako čaje o páté,“ láká k návštěvě kastelán zámku.

Zámek Frýdlant

Zámek Frýdlant

Nejen na Sychrově bude živo. Návštěvníci mohou zavítat také na zámek Frýdlant, kde budou probíhat netradiční prohlídky s názvem Po stopách Jantarové komnaty. Lidé se budou moci dostat do míst, která hledači pokladů prozkoumali v souvislosti s hledáním pokladu.

„Paní kastelánka se rozhodla, že toto téma přiblíží návštěvníkům. Ukáže jim, že se nejedná o žádné výjimečné prostory, ale že to jsou místa, která patřila k ochrannému systému hradu,“ upřesňuje souvislosti Miloš Kadlec.

Zámek Zákupy

Zámek Zákupy

Novinky přinese také zámek v Zákupech. U příležitosti stého výročí od úmrtí císaře Františka Josefa I. tam bude otevřen nový prohlídkový okruh.

„Jsou to interiéry, které budou zachycovat významné návštěvy, které přijížděly na zámek v Zákupech, ať už to byl právě císař František Josef nebo jeho syn Rudolf Habsburský,“ říká Miloš Kadlec.

Za návštěvu ale stojí všechny hrady a zámky v České republice, tak vzhůru na ně!

autor: Michaela Vlková
Spustit audio