Západočeské hory nabízí lyžařům sníh na svazích i běžeckých stopách

8. únor 2007

Západočeská část Šumavy nabídne o víkendu návštěvníkům upravené sjezdovky s téměř půl metru přírodního i technického sněhu i několik okruhů pro běžkaře. V provozu jsou všechny areály, půjčovny, lyžařské školy i večerní lyžování. Na Železnorudsku napadl nový sníh, je však vlhký. Krušnohorská střediska zimních sportů hlásí před víkendem velmi dobré podmínky pro lyžování. Během týdne tady napadal další sníh a jeho výše už místy dosahuje kolem půl metru. Teplota se pohybuje mírně pod nulou a současný ráz počasí má vydržet i v příštích dnech. Všechny skiareály jsou v plném provozu.

V Železné Rudě a okolí je nyní od 25 do 40 centimetrů přírodního, případně technického sněhu, v provozu jsou všechny areály, fungují vleky i sedačkové lanovky na Špičák a Pancíř. Na Špičáku napadlo dalších 20 centimetrů vlhkého sněhu, který pomohl zpevnit podklad sjezdovek. Na nejlepších svazích sjezdovky Slalomová a Lubák je mezi 40 až 50 centimetry sněhu. Také další areály železnorudské Belveder, Samoty a další jsou podle provozovatelů připravené na lyžaře. Kolem 30 centimetrů sněhu je na svazích také v Kašperských Horách.

Běžkaři

Pro příznivce bílé stopy je na Železnorudsku upravena trasa od hotelu Gradl na Pošťák, Gerlovu Huť a Novou Hůrku, v Železné Rudě jsou to pak další dva kratší okruhy. Běžkaři se mohou vydat také do okolí Modravy, odkud se dá dojet například na Březník.

Na nejvyšším vrcholu Krušných hor - Klínovci leží nejvíce sněhu, přes půl metru Na vrstvu technického sněhu napadal také přírodní. Všechny sjezdovky s výjimkou Přemostěné jsou upraveny. O víkendu by se ale mohlo už lyžovat i na ní. Všechny vleky jsou v provozu i v božídarském skiareálu Novako, za hotelem Praha a na Neklidu. Rozjel se také skiareál Pernink, Nové Hamry a velmi dobré podmínky jsou i v Bublavě.

Na Krušnohorské magistrále začala pravidelně vyjíždět rolba, k úpravám běžeckých tratí. Projížděla trasy počátkem týdne a znovu je upraví v pátek. Velmi slušně sjízdných by mělo být na 70 kilometrů tras například mezi Božím Darem, Hubertkami a do Německa. Trasy jsou vedeny mimo lesní porosty a jsou bezpečné. Místy ale může být stopa zledovatělá. Vzhledem ke školním prázdninám jsou ubytovací kapacity skoro obsazeny. S trochou štěstí se ale dá ještě pár míst sehnat.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio