Zapletal s Ouředníčkem nocovali s kamiónem v poušti

10. leden 2012

Při první rallye Dakar v Jižní Americe v roce 2009 dokázala česká posádka Zapletal, Ouředníček dojet v prestižní kategorii aut na skvělém sedmém místě. O rok později však na Dakaru havarovali. Oba odnesli nehodu zraněnými páteřemi, pilot dokonce musel podstoupit akutní operaci v nemocnici v chilském Santiagu. Ovšem po dvouleté přestávce se oba na rallye Dakar vrátili, i když v nové roli.

Miroslav Zapletal a navigátor Tomáš Ouředníček jedou v kamiónu takzvanou rychlou asistenci dvěma polským jezdcům. Jedním z nich je bývalý polský skokan na lyžích Adam Malysz. Kvůli poruše auta druhého polského vozu česká dvojice při sedmé etapě dokonce zažila noc v poušti Atacama.

„Auto se porouchalo a oprava se protáhla hluboko do noci. Pro nás potom už nemělo cenu pokračovat do bivaku, tak jsme si udělali provizorní tábořiště v poušti. Na cestu jsme se vydali až druhé den ráno, protože jsme věděli, že stačí do cíle v Copiapu dojet do dalšího dne do šesti hodin večer. Pro nás to bylo nové dobrodružství a nová zkušenost,“ popisuje Miroslav Zapletal v rozhovoru s reportérem Janem Říhou přímo na rallye Dakar.

Tomáši, ty jsi mohl sledovat snažení stovky strojů, které zůstaly přes noc v poušti. Vy jste navíc stáli na velmi náročném místě. Jak to probíhalo?

„Stáli jsme na téměř nepřístupném místě, a proto pro nás bylo velkým překvapením, že tam zůstalo stát jedno z polských aut. Porouchala se mu spojka. Šikovný mechanik Petr Zábranský ji měnil přímo v poušti a už to byl pro mě velký zážitek.

Já jsem si to na druhou stranu velice užíval, protože se mi svým způsobem splnil můj sen – chtěl jsem spát v závodní kombinéze. Spal jsem na střeše kamiónu, hvězdy byly hrozně blízko, kolem nás projížděla polomrtvá auta, která se snažila někam dostat. Ono to však už moc nešlo. Dokonce se občas objevil i osamělý motorkář. Teď to bylo víc dobrodružství než závod,“ říká Ouředníček.

Jaká byla noc v poušti? Jaké byly teploty a neotravovali vás tam nějací živočichové?

„Největší překvapení bylo asi to, že kolem desáté hodiny večer začala padat rosa a celý spacák i auto byly mokré. To bych v nejsušší poušti na světě opravdu nečekal. Zajímavé bylo pozorovat, jak poušť žije. Odpoledne a navečer byla mrtvá, ale po ránu byla vidět spousta stop od malých pavoučků a dalších broučků. Teplota ale byla příjemná a dalo se spát jen ve spacáku.“

Děláte podporu největší nováčkovské hvězdě na rallye Dakar, bývalému polskému skokanovi na lyžích Adamovi Malyszovi. Jaký je člověk?

„Pochází z česko-polsko-slovenského pomezí, takže česky rozumí výborně. Není to žádný frajer, který by dával najevo, kolikanásobným mistrem světa je. Naopak je pokorný a v roli nováčka na rallye Dakar se snaží informace vstřebávat. Chtěl bych s ním spolupracovat i nadále,“ uzavírá Miroslav Zapletal.

autor: jař
Spustit audio