Zemřel hudební skladatel Zdeněk Lukáš

16. červenec 2007

Ve věku nedožitých 79 let zemřel v pátek 13.7. hudební skladatel Zdeněk Lukáš. Patřil k nejhranějším a nejzpívanějším autorům vážné hudby. Vytvořil přes 350 opusových skladeb, sedm symfonií, koncerty s orchestrem téměř pro všechny nástroje, několik oper a řadu vokálních děl.

Lukáš se narodil 21. srpna 1928. Vystudoval pražský učitelský ústav a několik let pracoval jako učitel. Hudební dráhu zahájil za své vojenské služby v Plzni. Založil a vedl tam mužský pěvecký sbor, který se postupně rozšířil na smíšený. Mezi lety 1953 až 1964 působil jako programový pracovník v plzeňském Českém rozhlase. V roce 1954 založil sbor Česká píseň, který vedl téměř dvě desetiletí. Komponování se věnoval naplno od roku 1964. Po celá 60. léta se podle svých internetových stránek sebevzdělával u skladatele Miloslava Kabeláče.

Skladatel Zdeněk Lukáš

Sám o sobě Lukáš říkal, že není hudebník. "Hudebník hraje na nějaký nástroj, já neovládám žádný. Umím pouze komponovat", uváděl a dodával, že neměl ani žádné hudební vzdělání. K hudební teorii se dostal až v učitelském ústavu, kde se musel také učit hrát na housle. I když pražskou konzervatoř sám nestudoval, vyučoval na ní začátkem 70. let dva roky harmonii a kontrapunkt. V letech 1975 až 1979 byl pak sbormistrem ženského sboru Československého státního souboru písní a tanců, poté se věnoval skládání na "volné noze".

Lukášovu tvorbu výrazně ovlivnil folklor. Používal ale i novodobé kompoziční techniky. Skládal také elektorakustickou hudbu a spolupracoval třeba se známým vokálním souborem Linha Singers. Jeho práce získaly mnohá ocenění doma i v zahraničí. Vysoce hodnocen byl například sborový cyklus Vivat, iuventus!, 5. symfonie či cyklus Parabolae Salomonis.

Housle a noty

V roce 1996 spolu se třemi dalšími skladateli vážné hudby vytvořil Lukáš volné sdružení Quattro. Mezi jeho členy kromě něj patřili Luboš Fišer, Otmar Mácha a Sylvie Bodorová. Fišer a Mácha před časem zemřeli.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio