Ženevská lákadla – přehled novinek světového autosalónu

28. únor 2011

Výstavní plochy ženevského výstaviště Geneva Palexpo nabídnou v příštích dvou týdnech jako tradičně každý rok nepřeberné množství novinek, studií a konceptů ze světa aut. Ve stručném přehledu si třeba vyberete svého favorita, kterého potom budete chtít vidět na vlastní oči.

Audi
Ingoldstadtská automobilka se pochlubí konceptem nové á-trojky, modelovou řadu A6 doplní kombi s tradičním názvem Avant. Za zmínku stojí i hybridní verze modelu Q5. Spekulativně by se v Ženevě mohl ukázat i předobraz malého crossoveru Q3 a ostré malé žiletky Audi RS1.

BMW
Konkurenční bavorský výrobce nesmí zůstat s premiérami stranou. Soustředí se však hlavně na ekologii. ActiveE se dá označit za elektrickou verzi modelu BMW 1 coupé, ale je také předzvěstí řady úsporných vozů označených malým písmenem i. Ukázat se má i malý roadster zrozený z konceptu Vision ConnectedDrive.

Citroën
Sportovně laděná řada DS se konečně stane opravdu řadou, protože k DS3 přibude větší DS4 na základě nového Citroënu C4.

Ferrari
U vzpínajícího se koníka se bude všechno točit kolem coupé 2+2 FF. To totiž konečně nabídne majitelům ferrari pohon všech kol.

Fiat
Ošklivé užitečné káčátko, rodinný šestimístný velkoprostorový model Multipla, předá v Ženevě štafetu svému nástupci vycházejícímu z modelu Dodge Journey.

Ford
Jak bude vypadat nová kuga, by měl naznačit koncept s názvem Vertrek. Druhá studie nazvaná B-Max odhalí podobu nástupce u nás veleúspěšného modelu Fusion. Sportovně laděné návštěvníky potěší produkční verze Focus ST, ale i Fiesta Sport T. Fordův pohled na ekologii ukáže C-Max Hybrid a Energi.

Hyundai
Trumfem korejské automobilky pro evropský trh se má stát model střední třídy označený i40, který vystřídá dosluhující sonatu. Ovšem zatím jen ve verzi kombi, sedan má přijít později. Pozornost bude jistě přitahovat i elegantní kupé veloster ve specifikaci pro evropské trhy.

Chevrolet
Dost premiér přichystala automobilka Chevrolet: aveo v provedení sedan, hatchback cruze a sedmimístné velkoprostorové orlando. Ekologové se těší na hybridní volt a sportovci za volantem zase na camaro a corvettu.

KIA
Značka KIA nastoupila cestu obměny svých starších a v Evropě nepříliš úspěšných modelů. Ukáže se nové malé picanto, čeká se také na příchod o něco většího modelu Rio a trojlístek změn doplní pokračovatel magentisu ve střední třídě nazvaný optima.

Lamborghini
Legendární Murciélago nahradí nový model nazvaný neméně atraktivně – Aventador. Pokud se v Ženevě opět ukáže čtyřdveřové kupé estoque, mělo by to znamenat, že se oproti původním plánům opravdu bude vyrábět.

Lancia
Italská designérská značka chce oslovit novým modelem Ypsilon, který má být už jen pětidvéřový. MPV Phedra nahradí převzatý „velkoprostorák“ Lancia Grand Voyager.

Lexus
Nejmenší sériově vyráběný hybrid – hatchback nižší střední třídy CT200h, se dočká sportovního paketu F-Sport.

Mazda
Tradiční japonská značka se pochlubí faceliftem modelové řady 3 a vystaví koncept crossoveru minagi, tedy vývojové verze budoucího modelu CX-5.

Mercedes-Benz
Řada C dostane variantu coupé, supersport SLS AMG zase otevřenou verzi roadster. Milovníky větru ve vlasech osloví i novinkové coupé-cabrio SLK.

MINI
Stylová značka pod křídly BMW má v plánu upoutat konceptem miniauta kratšího než 3,5 metru. To by mělo vzhledem i použitím navázat na klasické MINI, se kterým jezdil také Mr. Bean.

Nissan
Evropanům se předvede malá micra s přeplňovaným benzínovým tříválcem 1.2 a studie sportovního elektromobilu esflow technicky odvozeného z evropského Auta roku 2011 Nissanu Leaf.

Opel
Opel odhalí omlazené SUV Antara a předobraz nového MPV Zafira, který by se měl v některých rysech podobat elektromobilu Opel Ampera. Ten pochopitelně jako strategický model budoucnosti německé značky nesmí v Ženevě chybět taky.

Porsche
Ryze sportovní výrobce věří ekologickým vozům – hybridním variantám modelů Cayenne a Panamera S Hybrid. Zajímavý bude i hybridní supersport 918 RSR, který má setrvačník na místě spolujezdce.

Renault
Francouzi tentokrát hodlají překvapit především dvěma zajímavými koncepty R-Space a crossoverem pod názvem Captur.

Seat
Stejně jako na stánku VW a Škody se hlavním hrdinou u Seatu stane maličkatý vůz z New Small Family koncernu Volkswagenu. Jeho „španělská“ verze by měla oprášit zavedený název Arosa.

Škoda
Poprask se u Škodovky čeká už jen zveřejněním definitivní verze inovovaného loga. Dostatečnou publicitu bude mít i miniškodovka z VW New Small Family. Těšit se můžeme nejspíš i na koncept nového modelu, který by se mohl jmenovat Felicia nebo Popular. Fabia bude předvedena v edici Monte Carlo.

Toyota
Největší japonská značka nechce zůstat nic dlužna své pověsti průkopníka hybridních modelů a elektromobilů. Malé městské vozítko iQ bude odhaleno jako prototyp v elektrické verzi EV, evropskou premiéru bude mít hybridní sedmimístné MPV Prius+. Oblíbený yaris se dočká své nové generace, ale také hybridní varianty HSD, ovšem zatím jen v podobě konceptu.

Volkswagen
Koncept Up! (z New Small Family) se promění v sériový model Lupo. Zajímavé budou i koncepty z Wolfsburgu. Šušká se něco o dvou studiích pod taktovkou Giugiara a také o konceptu Golfu Cabrio s klasickou plátěnou střechou.

Volvo
Ani tradiční severská značka nezůstává stranou, co se týká hybridů. Ukázat chce model V60 ve verzi plug-in hybrid. A pochlubí se možná i pětidveřovou verzí hatchbacku C30.

autor: jař
Spustit audio