Zimní pneu v Evropě

28. říjen 2008

O tom, že bychom na svých autech už v těchto dnech měli mít zimní pneumatiky, není pochyb. Najde se ale ještě stále hodně řidičů, kteří na to nedbají a i v zimě jezdí na letních. To ale nebude na některých úsecích našich silnic od 1. listopadu možné. Někde totiž budou zimní pneumatiky s minimálně čtyřmilimetrovým vzorkem povinné. V Evropě přitom najdeme řadu zemí, kde jsou povinné všude.

"Je to Chorvatsko, Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko, Srbsko, Černá hora a Švédsko," konstatuje právník Zdeněk Svátek.

Tedy hned osm států Evropy má povinné zimní pneumatiky. Tato povinnost začíná v některých z nich platit už 1. listopadu, například ve Švédsku a pro někoho možná překvapivě i v Chorvatsku. Před případnou cestou do zahraničí se tedy vyplatí informovat i o této případné povinnosti. Nejčastěji pak v zimě budeme jezdit třeba za lyžováním do okolních států. Právě proto se pojďme na povinnost zimní výbavy v cizině zaměřit.

Asi nejčastěji budeme mířit na jih do Rakouska. Tam mají zimní výbavu poměrně jasně stanovenu. Od 1. listopadu do 15. dubna je povinná.

"Buď zimní pneumatiku nebo sněhové řetězy. Pokud toto ustanovení nedodržíte, tak vám hrozí pokuta do 5000 eur. Policista nebo četník, který při silniční kontrole zjistí, že auto není vybaveno na zimu, může dokonce vozidlo odstavit do té doby, dokud auto řádně nevybavíte," upozorňuje právník Zdeněk Svátek.

Daleko větší problémy by nám pak při případné nehodě dělala pojišťovna.

"Když bych si způsobil nějakou škodu na vozidle a zjistilo by se, že jsem nebyl správně vybaven na zimní podmínky, pojišťovna mně z havarijního pojištění nic nezaplatí. Pokud bych zavinil dopravní nehodu, při níž by bylo nutné hradit škodu z povinného ručení, tak do 11 000 eur pojišťovna regresuje, tedy žádá zpět vyplacenou částku. Jestliže by škoda přesáhla 11 000 eur, tak zbytek už hradí pojišťovna."

Pro uklidnění, to se týká pouze aut, která jsou pojištěna v Rakousku, tedy například z půjčovny... Naše cesty mohou v zimě vést také do sousedního Německa, kde povinnost zimní výbavy není jednoznačně stanovena.

"V pravidlech je řečeno, že v zimním období musí být vozidlo přizpůsobeno povětrnostním podmínkám, to zahrnuje zejména vhodné zimní obutí a nemrznoucí směs do ostřikovačů předního skla."

Nenaplnění této povinnosti může znamenat pokutu 20 Euro a v případě ohrožení ostatních 40 Euro a úhrada správního řízení ve výši 25 Eur. Na východ od našich hranic, na Slovensku, jsou zimní pneumatiky pouze doporučené. Pojďme opět na jih.

"Itálie má speciální ustanovení pro severní část - úsek Aosta vedle švýcarských a německých hranic. Sem je od 15. října do 15. dubna povolen vjezd pouze se zimním obutím nebo řetězy."

Jinak se všude, stejně jako tomu bude u nás, řídíme dopravními značkami.

V tabulce najdete přehled evropských států, ve kterých musíte v uvedených obdobích použít zimní pneumatiky.

Chorvatsko1.11.30.4.(podle počasí)Estonsko1.12.30.4.Finsko1.12.30.4.Litva1.11.1.4.Lotyšsko1.12.1.3.Slovinsko15.11.15.3.Srbskov zimě, pokud topočasí vyžadujeČerná horav zimě, pokud topočasí vyžadujeŠvédsko1.12.31.3.

autor: pgj
Spustit audio