Zimní pneumatiky povinné i na dálnici

31. říjen 2008

Od zítřka by měly mít zimní pneumatiky povinně tisíce našich automobilů. Vědí to všichni vlastně už půl roku. V květnu začala platit vyhláška, podle které od listopadu do dubna mohou být silnice osazeny značkami "Zimní výbava" a ta přikazuje jízdu pouze na zimních pneumatikách. Ovšem, teprve včera před půlnocí se ministerstvo dopravy rozhodlo, že značka bude i uprostřed dálnice D1, přestože ještě před týdnem ubezpečovalo, že se tak nestane. Proč došlo k zásadnímu obratu pouhý den před začátkem zimního období?

"Těžko to blíže komentovat. My jsem přemýšleli, že to nebude nutné, ale s blížící se zimou se stává úsek mezi 90. a 112. kilometrem velmi kritickým, takže by bylo lepší, kdyby tam značka byla," přibližuje rozhodnutí Karel Hanzelka.

Kulatá značka "Zimní výbava", na které je sněhová vločka a auto, přikazuje řidičům pokračovat dále pouze na pneumatikách označených jako zimní tedy M+S u osobních aut s minimálním vzorkem dezénu 4 milimetry, nákladní auta musejí mít záběrové pneumatiky s minimálně šestimilimetrovým dezénem. Budou muset být auta na D1 takto vybavená už zítra?

"Uvidíme, jak rychle se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podaří značky osadit, nicméně náš souhlas má. Značky jsou vyrobeny, ale přesný termín instalace značek nevíme. V nejbližších dnech se tam určitě objeví. Pod značkou Zimní výbava bude dodatková tabulka 'pouze při teplotách pod 5 °C'. Pokud se podíváme na předpověď počasí, tak v následujících dnech jsou hlášeny teploty okolo 10 až 15 °C, takže se domníváme, že to nezpůsobí nijak zásadní komplikace pro řidiče. Značku chceme mít nachystánu hlavně na zimní období."

Kdo na letních pneumatikách pojede po silnice, kde je přikázána zimní výbava, může dostat trestný bod a pokutu do dvou tisíc korun. Policisté to ale mohou řešit i domluvou, takže bude skutečně hodně záležet na konkrétní situaci, přesněji počasí. Kromě zmíněného úseku na D1 by na ostatních dálnicích a rychlostních komunikacích značka mohla být použita jen ve výjimečných případech, v extrémním zimním počasí. Další silnice spravují kraje, respektive města.

Zajímavá situace je v kraji Vysočina, který podle Evy Neuwirtové v této sezóně značku nechtěl nikde instalovat, jenže jenom proto, že neměla být ani na dálnici. "Je potřeba, aby se ŘSD, kraj Vysočina i další zúčastněné subjekty dohodly, kde přesně budou značky umístěny. Řidiči by se díky instalaci těchto značek mohli dostat do problémů, protože pokud například sjede kamion z dálnice nebo ze silnice I. třídy na krajskou silnici a narazí na značku Zimní výbava, nebude moct pokračovat v jízdě. Takže značky jsou nakoupeny, ale o jejich umístění se bude jednat až příští rok."

Rozhodnutí ministerstva dopravy ale může změnit i situaci na Vysočině. Už teď je jisté, že značku "Zimní výbava" potkáme na cestách do hor Královehradeckého kraje, jak potvrzuje Imrich Dioszegi: "V Krkonoších by měla být osazena například v úsecích Vrchlabí - Špindlerův Mlýn, Vrchlabí - Strážné, Temný Důl - Pomezní boudy, Mladé Buky - Pec pod Sněžkou nebo Černý Důl - Jánské Lázně. V Orlických horách se řidiči s touto značkou budou setkávat u Olešnice od Deštného nebo u Říček v Orlických horách."

Stejně tak je zřejmé, že pro cestu z Čech na Moravu a obráceně bude nutné zimní obutí. Kromě D1 totiž značka bude i na červenohorském sedle na silnici č. 11 a hlavně na zhruba dvaceti kilometrech silnice R35. Ale jak potvrzuje Vladimír Petráš ze šumperského střediska údržby, v úseku Mohelnice-Studená Loučka bude značka zatím zakrytá.

"Platit bude až v době, kdy začne skutečně zimní počasí. Budeme vycházet z toho, že v okamžiku, kdy začne sněžit nebo předpověď počasí bude signalizovat, že by v průběhu následujících dvanácti hodin mělo začít sněžit, dopravní značku uvedeme do činnosti."

Na kterých silnicích bude značka "Zimní výbava" a tím i povinné zimní pneumatiky se dá najít na stránkách Ředitelství silnic a dálnic www.rsd.cz. Vzhledem k tisícovkám kilometrů našich silnice jde ale o seznam pouze orientační. Kdo chce v zimě jezdit, měl by rozhodně přezout na zimní pneumatiky. Ne kvůli značce, je to bezpečnější.

autor: evk
Spustit audio