Zimních pneumatik je málo. Lehce podraží

26. říjen 2010

Sháníte pneumatiky? To jste si možná u jednoho z největších internetových prodejců mohli přečíst varování, že na trhu bude letos chybět až třetina pneumatik a tím pádem ceny nekontrolovatelně porostou. Máme tedy okamžitě běžet a koupit to, co je k dispozici, jak ze zmiňovaného varování možná plyne?

Nic se nejí tak horké, jako se to uvaří, uklidňuje řidiče Pavel Procházka, majitel pneuservisů a jeden z vůbec největších obchodníků s pneumatikami v Česku. Situace na trhu sice ani podle něj není právě teď nejlepší, nicméně žádné skokové nebo dramatické zdražení nečeká.

„Lidé si neuvědomují, že za posledních pět let spadla cena pneumatik v řadě případů až o padesát procent, takže když se dozvědí, že by mohla opět vzrůst, logicky nastává panika. Já bych to však neviděl nijak dramaticky. Ceny se samozřejmě zvýší, ale bude to v řádu stovek korun.“

Chcete konkrétní příklad cenového pádu v posledních letech? Značkové 15palcové pneumatiky o rozměrech 195/65 na Škodu Octavii stály před pěti lety 3.500 korun, dnes jsou od stejného výrobce zhruba za 1.700 korun. Ale zpátky k onomu varování, podle kterého prý bude na našem trhu letos chybět až třetina pneumatik, a tak bychom měli urychleně nakupovat a přezouvat.

„Není důvod podléhat jakékoliv panice. Pneumatik nebude vyloženě nedostatek, ale je třeba si uvědomit, že Evropa prošla krizí, řada továren uzavřela své provozy, takže teď na trhu pneumatiky zkrátka chybějí.“

Co to bude znamenat konkrétně? Jednak nejspíš zmiňované mírné zdražení a pak také možná menší výběr než loni. Vše ale podle Pavla Procházky jen dočasně.

„Určité rozměry pneumatik mohou chybět. Ovšem domnívám se, že výrobci na nedostatek pneumatik zareagují a od druhé poloviny listopadu, maximálně od začátku prosince jich bude dost,“ předpokládá Pavel Procházka.

Strašení nedostatkem pneumatik až pro třetinu řidičů, které můžeme v poslední době z některých zdrojů slýchat, tedy slouží spíš k podpoře prodeje těch, co tyto informace rozšiřují. V této souvislosti připomeňme, abyste si dali pozor na stáří kupované pneumatiky. Je vyznačeno zpravidla v oválu na boku pneumatiky za písmeny DOT, a to čtyřmi čísly – první dvě udávají týden, ve kterém byla pneumatika vyrobená, druhé dvě označují rok.

Použitelnost moderních pneumatik je zpravidla čtyři roky, poté směs ztvrdne a ztrácí přilnavost. Kupovat tedy starou gumu jen proto, že vám prodejce tvrdí, že jinou už na trhu při současném nedostatku neseženete, tedy není příliš rozumné. Jeďte buď jinam, nebo přezouvání případně o týden posuňte.

autor: pek
Spustit audio