Zoo Liberec ztratila lva Sultána. V chovu těchto šelem hodlá pokračovat

26. únor 2015

V pondělí 23. února 2015 dožil svůj čas v liberecké zoo samec lva jménem Sultán. Příčinou bylo chronické onemocnění spojené s postupným selháváním tělesných funkcí způsobené vysokým stářím zvířete.

I když se jedná o informaci negativní, je nutné uvést, že tento lev by se letos dožil věku dvaceti let. Lvi chovaní v zoologických zahradách se přitom dožívají v průměru cca patnácti let, jedinci ve volné přírodě pak ještě o 3 – 5 méně.

Lvy je možné najít v Zoo Liberec již od roku 1950. Sultán sem přišel jako šestiletý v roce 2001 z dánské Zoo Givskud. Pár s ním vytvořila samice Elza, jejíž úhyn se v Liberci udál v lednu 2014.
Lví příběh se v městě pod Ještědem však bude psát i nadále. Vedoucí zoolog Luboš Melichar k výhledu do buducnosti uvádí: „Reálně uvažujeme o tom, že bychom do naší zoo přivezli nové zástupce těchto kočkovitých šelem. S největší pravděpodobností by se mohlo jednat o lva berberského. Konkrétní zvířata už máme vytipovaná.“

Kvalitativně by se tím chov lvů v liberecké zoo mohl posunout na vyšší úroveň. Genetický původ lvího páru chovaného dosud nebyl pro reprodukci vhodný. Naproti tomu, lev berberský je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, ve volné přírodě byl vyhuben a přežívá pouze v zoologických zahradách a soukromých chovech. Z tohoto důvodu je koordinované rozšiřování jeho populace v lidské péči žádoucí.

Lev Sultán

Lev berberský (Panthera leo leo)

Lev berberský je jedním z větších druhů lva. Obýval převážně severní Afriku. Žil ve smečkách čítajících přibližně 15–20 jedinců. Velikost smečky závisí na mnoha faktorech (dostatek potravy, velikost teritoria, atd.). Ve smečce bývají 1–4 dospělí samci, kteří ji ovládají.

V současné době lvy berberské v Česku chová Zoo Olomouc a Zoo Plzeň.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio