Městský útulek v Hradci Králové teď dokáže rychleji hledat nové majitele pro opuštěná zvířata

9. duben 2024 08:15

Královéhradecký městský útulek pro opuštěná zvířata prochází rozsáhlou proměnou. Jeho zaměstnanci v minulosti čelili podezření z týrání zvířat a město se proto rozhodlo vyměnit provozovatele. Nově útulek vede společnost Městské lesy a rozhodla se ho otevřít veřejnosti. 

Čtěte také

Lidem chce nový provozovatel ukázat, co péče o zvířata obnáší. Návštěvníci teď mohou například chodit se psy na procházky a také je pravidelně navštěvovat.

„Jsem si jistá, že rozhodnutí svěřit správu útulku Městským lesům Hradec Králové, bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat. Ostatně, už to dnes vidíte, otevřenost útulku je přínosem a příslibem do budoucna,“ hodnotí výměnu provozovatele útulku primátorka Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu.

Čtěte také

Z původních zaměstnanců v útulku nikdo nezůstal. Těm novým se teď daří psy socializovat a úspěšně pro ně hledat nové majitele, říká provozní útulku Tereza Němcová. „Co jsme tady změnili, že jsme začali víc pracovat s pejsky v ohledu socializačním i výcvikovém. A tím pádem se nám povedlo už hodně pejsků dostat do nových rodin.

Se socializací podle Terezy Němcové významně pomáhají také návštěvníci, kteří se psy denně chodí na procházky. „Povedlo se nám teď dostat ven Bruta, obrovského kavkazáka, dostali jsme ven Buddyho, zlatého staforda. Lidé jsou z nich na procházkách nadšení, jsou to úžasní psi a já to beru jako velký úspěch. Protože byla hrozná škoda, že byli jen zavření v kotcích.

Čtěte také

S Terezou Němcovou teď společně míříme k venkovním výběhům. Jedním ze psů, které návštěvníci můžou přijít vyvenčit, je Brut, sedmiletý kříženec Kavkazského pasteveckého psa a Německého ovčáka.

Brut vypadá, že je opravdu mazel, i na to, že když by se postavil na zadní, možná bude mít dva metry. A teď chodí i na procházky? „Chodí, musíme samozřejmě trochu redukovat ty venčitele, nemůže jít úplně s každým. Ale ti, co si ho půjčí, jsou z něj nadšení." Kolik váží? „Tak 70 kilogramů.

Městské lesy Hradec Králové a.s. je samostatně hospodařící obchodní společnost, která je ve stoprocentním vlastnictví Statutárního města Hradec Králové, obhospodařuje lesní a rybniční majetek města trvale udržitelným způsobem a provozuje těžbu štěrkopísku. Cílem je pomocí šetrného a přírodě blízkého způsobu hospodaření, vytvořit dobře fungující rekreační zázemí pro obyvatele města Hradce Králové i další návštěvníky lesa.

Lidé, kteří psy chtějí přijít vyvenčit, si je musí dopředu zarezervovat. Buď telefonicky, nebo nově přes rezervační systém na webových stránkách Azylu pro zvířata. O procházky je teď podle Terezy Němcové velký zájem a na některé psy proto zájemci čekají i několik týdnů.

Spustit audio

Související