Dakar zakončila 1. Grand Prix Růžového jezera

21. leden 2007

Aleš Loprais nezaváhal a v poslední etapě letošního ročníku Rallye Dakar si udržel v kategorii kamiónů třetí místo. Jeho Tatra byla sice dost zmačkaná po průjezdu senegalskou savanou v posledních etapách, ale to nic nezměnilo na tom, že dnes v Grand Prix Růžového jezera dojel druhý o pouhých 52 vteřin za Nizozemcem Arjanem Brouwerem na Ginafu. Ve včerejší etapě z Tambacoundy do Dakaru dokázal předjet Van Ginkela a byl třetí s náskokem necelých 6 minut. V dnešní etapě se pak žádné zásadní změny nekonaly a Aleš Loprais tedy skončil třetí. Bohužel, ani pozice Tomáše Tomečka se tedy nezměnila a celkově skončil na 11. místě. Druhý v konečném pořadí je Rus Mardějev s Kamazem a celkové prvenství získal podle očekávání Nizozemec Hans Stacey na MANu, který zvítězil poprvé a ukončil tak sérii, v níž kamiónům od roku 1998 vládli výhradně čeští nebo ruští jezdci.

V kategorii aut letos opět ukázal své jedinečné schopnosti nezničitelný Francouz Stéphane Peterhansel s Mitsubishi a už podeváté vyhrál Rallye Dakar: "Nebylo to nejlehčí ze všech mých vítězství! Někdy jsem vyhrál s více než 30minutovým náskokem, tentokrát to bylo těsné až do konce. Za prvé jsme byli rozhozeni Volkswagenem. Museli jsme si udržet čisté hlavy a závod jsme vyhráli nakonec i díky itineráři. Pak jsem také bojoval s Lucem, což bylo složité, protože s ním to bylo natěsno až do samého konce. Opravdu to byl stres. Není nutné vyhrát každou etapu. Pokud máte za cíl celkové vítězství, nemyslíte na etapy. Naučil jsem se to na svém prvním vítězstvím na motocyklu v Africké rallye, kdy jsem také vyhrál až na konci bez toho, že bych vyhrál jedinou etapu." Dnes sice dojel až na 51. místě, ale jeho náskok před týmovým kolegou a krajanem Lucem Alphandem zůstal přes 7 minut, protože Luc Alphand dojel na 53. místě.

Nažehlený Stéphane Peterhansel při volném dnu

"Chci znovu připomenout, že tým Mitsubishi udělal skvělou práci a že jsme skončili na prvních dvou místech celkového pořadí. Na začátku jsme chtěli vyhrát, abychom uctili památku Henriho Magneho, který zemřel na Marocké rallye. Také dnes na něj myslím, i když je to pro něj a pro jeho rodinu malá útěcha. Nemůžu si stěžovat, že jsem skončil druhý, protože během posledních tří Dakarů jsem skončil dvakrát druhý a jednou jsem vyhrál. A to není tak špatné, o to víc, že Stéphane je skvělý konkurent. Ale to neznamená, že nemůže být poražen. Ještě jsem neřekl své poslední slovo. Závod byl dlouhý a já udělal několik malých chyb. Je to hra, ve které nevyhrává ten s nejrychlejším autem, ale ten s nejméně chybami. Možná jsem udělal o jednu chybu víc než on," řekl po dojezdu k Růžovému jezeru loňský vítěz, letos stříbrný Luc Alphand.

Další Francouz "Schless" také nezaváhal a uhájil bronzovou pozici: "Samozřejmě jsem šťastný. Nemůžu si stěžovat, nebo mám? Důležité je, že jsem první ve čtyřkolkách. Tahle auta mají mnohem menší rozpočty, a tak se nám musí pomoct. Nejen mě, ale všem, kdo jezdí v této kategorii. Domů pojedu podpořen skvělým výsledkem a příští rok přijedu vyhrát. Dakar bude vždycky Dakarem! Příjezd sem je vždycky hluboký zážitek. Závod byl dlouhý a těžký. Nezapomeňme, že letos byly pěkně namáhavé etapy, že tempo bylo rychlé už od začátku, že tu byla velmi dlouhá maratónská etapa do Tičitu a další do Némy. Opravdový Dakar! Proto si tak vážím svého výsledku."

Do první pětky se díky mnoha problémům ostatních dostal jediný Volkswagen s Američanem Markem Millerem, který skončil celkově čtvrtý: "Je fajn být v cíli. Máte takový docela srandovní pocit, když dojedete do Lac Rose, a nezáleží na tom, na kterém jste místě. Volkswagen udělal na tomhle Dakaru skvělou práci. Přijel jsem vyhrát, takže čtvrté místo je pro mě trochu zklamání. Prostě jsme neměli štěstí. Ale dokázali jsme, že jsme rychlí a že máme dobrý tým. A to je příslib do budoucna."

Pro páté místo si dojelo další Mitsubishi, pilotované Hiroshim Masuokou z Japonska: "Jsem moc rád, že už je konec. Hlavně proto, že poslední dva Dakary jsem nedojel do cíle. Doufal jsem, že budu mezi prvními třemi, že by na stupních vítězů byly tři Mitsubishi, ale to bohužel nebylo možné. Jen jeden den jsme měli technické problémy, jen jeden den, a to stačilo, abychom nedojeli lépe. Ale já věřím v budoucnost. Letos jsem jel svůj dvacátý Dakar a na ten příští, už 21., přijedu a budu doufat, že vyhraji."

Jediná česká posádka Zapletal - Janáček si udržela své tempo a dnešní etapu dokončila na 33. místě. Celkově jí tedy patří 53. místo ze 109 vozů.

Dnešní etapu vyhrál opět Volkswagen, ale tentokrát to byl Giniel De Villiers, kdo v něm seděl. Znemožnil tak získat Sainzovi 6. etapové vítězství v letošním ročníku a pouhé 2 vteřiny. Na třetím místě dojel Američan Robby Gordon s Hummerem.

VW Race Touareg 2

Francouzům se na letošním ročníku opravdu vedlo, protože i kategorii motorek vyhrál Cyril Després na KTM. Ten figuroval v průběžných výsledcích na 2. pozici za vedoucím Španělem Marcem Comou, který ale v etapě z Kayes do Tambacoundy bohužel havaroval a musel být převezen vrtulníkem do bivaku. Després tak automaticky poskočil na první místo, a to si s náskokem přes půl hodiny udržel před druhým opět Francouzem Davidem Casteuem na KTM. Vítěz Després ke svému ke svému druhému titulu řekl:

"Tak dlouho jsem doufal, aby měl poslední den tuhle skvělou příchuť vítězství. Asi jsem jediný, kdo tomu po všech těch problémech, které jsem měl na začátku rallye, věřil. A to je nejspíš to, na co jsem nejvíc hrdý. Kdybych měl napsat knihu o všem, co se dělo během rallye, myslím, že bych popsal 100 nebo více stránek. Měl jsem smůlu, měl jsem i štěstí. Byl to bláznivý Dakar. Nejtvrdší momenty rallye přišly posledních 30 kilometrů etapy do Tambakundy: věděl jsem, že Marc spadl, ale nevěděl jsem, co s ním je. Navzájem se respektujeme. Před 8 měsíci jsem měl nehodu na lyžích a dostal jsem se z laviny. Nikdy bych si nepomyslel, že budu schopen sedět na motorce víc než 5 minut. Když vidím, co jsem dokázal, tj. řídit motorku na tak vysoké úrovni a tak dlouho, to je pro mě skutečné vítězství."

Nejlepší motorkář Rallye Dakar 2005 Despres v obležení novinářů

Štístko předposlední etapy, David Casteu, se ze svého druhého místa radoval: "Včera jsem měl smolný den. Podařilo se mi opravit motorku díky soukromým jezdcům (problémy se vstřikovačem paliva). Naštěstí byl také o půl hodiny posunut start etapy. Takže jsem dojel a ani jsem neměl moc velkou ztrátu na Blaise. Snažit se v této etapě o víc jsem neměl v plánu. Ale přesně o tom je Dakar: stále se něco děje a vy si nikdy nemůžete být ničím jistí. Přijel jsem sem bojovat a skončil jsem druhý, to je prostě fantastické! Takhle vypadá super den v životě profesionálního jezdce. Až se vrátím domů, všechno si to znovu rozeberu a budu přemýšlet, co dál. Jedním z mých cílů je teď, pochopitelně, vyhrát Dakar."

Broznový věnec si do USA odváží Chris Blais, rovněž na KTM: "Všechno to vypadá surrealisticky. Myslím, že mi to dojde, až budu doma, ve Státech. Musel jsem vydržet, chtěl jsem, aby byl na stupních vítězů Američan. Stabilita to hraje na Dakaru největší roli. A přesně to se mi vyplatilo. Cítil jsem se mnohem lépe, než při mé předchozí účasti. Cyril Després opět dokázal, že je nejlepší, protože je chytrý. Jednou bych chtěl Dakar vyhrát a dnes vím, že to můžu dokázat."

Velkou radost měl ze čtvrtého místa Nor Pal Anders Ullevalseter, také na nejúspěšnějším stroji KTM: "Je mi skvěle! Tenhle Dakar byl těžký. Měl jsem velkou nehodu v Maroku, díky které jsem ztratil hodně času. Proto jsem tak šťastný, že jsem mezi prvními pěti. To bylo mým cílem na začátku rallye, ale pěkně rychle se mi to ztížilo. Cyril (Després) je fakt nejlepší, ale pořád je mi líto Marca Comy."

Do královské společnosti motorek KTM se dostala Yamaha a na ní pátý v celkovém pořadí Portugalec Helder Rodrigues: "Chtěl jsem být mezi prvními pěti a vyhrát aspoň jednu etapu. Jsem pátý v celkovém pořadí a vyhrál jsem dvě etapy. Jsem opravdu hodně šťastný. Všichni jsme dobře pracovali. Tým byl lepší, a proto byl dobrý i můj stroj. Nemohl jsem se na Dakar tak dobře připravit, protože jsem během sezóny jezdil závody enduro. Ale příští rok změním své priority a chci věnovat více času přípravě na Dakar."

Jaroslav Katriňák se nakonec udržel v první desítce. Dnes dojel opět na skvělém 14. místě a celkově je tedy devátý. Nejlepší Čech Martin Macek sice dojel až na 37. místě, ale je stejně jako včera celkově 15., což je rozhodně skvělý dárek k narození dcery. V rozhovoru pro Radiožurnál totiž řekl, že se mu narodila holčička někdy mezi 5. a 6. etapou. David Pabiška skončil při své premiérové účasti na 42. místě. Ivo Kaštan, který jel letos už poosmé skončil 51. Josef Macháček už počtvrté vyhrál kategorii čtyřkolek, což je přes nechuť k závodění na letošní rallye ohromný úspěch. V konečném pořadí je na 65. pozici a dá se říct, že tedy zvítězila zkušenost nad mládím.

Trasa Rallye Dakar 2007 dlouhá 7 915 kilometrů, kterou musely posádky mezi Portugalskem a Senegalem absolvovat, si letos bohužel vyžádala dvě oběti. Na cestě do Dakaru zahynuli jihoafrický motocyklista Elmer Symons a také motorkář Francouz Eric Aubijoux.

Výsledky - 15. etapa:

Automobily: 1. De Villiers (JAR/Volkswagen) 7:42, 2. Sainz (Šp./Volkswagen) -2, 3. Gordon (USA/Hummer) -26, 4. Sousa (Portug./Volkswagen) -42, 5. Schlesser (Fr./Schlesser-Ford) -43, 6. Loix (Belg./Buggy) -53, ...33. Zapletal (ČR/Mitsubishi) -2:34.

Konečné pořadí: 1. Peterhansel (Fr./Mitsubishi) 45:53:37, 2. Alphand (Fr./Mitsubishi) -7:26, 3. Schlesser -1:33:57, 4. Miller (USA/Volkswagen) -2:10:16, 5. Masuoka (Jap./Mitsubishi) -2:44:31, 6. Attíja (Kat./BMW) -3:31:59, ...53. Zapletal -26:23:05.

Motocykly: 1. J. Vinters (Lot./KTM) 8:42, 2. Ullevalseter (Nor./KTM) -7, 3. Rodrigues (Portug./Yamaha) -25, 4. J. De Azevedo (Braz./KTM) -28, 5. Croquelois (Fr./Yamaha) -30, 6. Casteu (Fr./KTM) -32, ...14. Katriňák (SR/KTM) -58, 33. Pabiška (ČR/KTM) -1:40, 37. Macek (ČR/Yamaha) -1:49, 61. Macháček (ČR/Yamaha) -2:30, 100. Kaštan (ČR/Suzuki) -4:01.

Konečné pořadí: 1. Després (Fr./KTM) 51:36:53, 2. Casteu -34:19, 3. Blais (USA/KTM) -52:06, 4. Ullevalseter -1:37:57, 5. Rodrigues -2:30:41, 6. J. Vinters -2:44:21, ...9. Katriňák -3:40:10, 15. Macek -7:39:35, 42. Pabiška -14:26:04, 51. Kaštan -17:01:53, 65. Macháček -20:03:33.

Kamiony: 1. Brouwer (Niz./Ginaf) 9:39, 2. A. Loprais (ČR/Tatra) -52, 3. Bekx (Niz./DAF) -54, 4. Jacquot (Fr./MAN) -55, 5. Jimmink (Niz./Ginaf) -1:02, 6. Van Ginkel (Niz./Ginaf) -1:05, ...12. Tomeček (ČR/Tatra) -1:37.

Konečné pořadí: 1. Stacey (Niz./MAN) 54:03:05, 2. Mardějev (Rus./Kamaz) -3:10:52, 3. A. Loprais -4:45:30, 4. Van Ginkel -4:51:10, 5. A. De Azevedo (Braz./Tatra) -5:15:57, 6. Jacquot -6:00:27, ...11. Tomeček -11:35:24.

autoři: ČTK , Dakar.com
Spustit audio